Den 27 år gamle russeren ble i går varetektsfengslet for en uke med brev— og besøksforbud.

— Vi har gjort et ikke ubetydelig beslag av klær, klokker, solbriller, sko og smykker i bilen til den siktede. Flere av gjenstandene bærer preg av at alarmen er fjernet, forteller politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Russeren er bosatt i Sverige og kom til Bergen torsdag kveld sammen med sin kone og to barn. Dagen etter ble familien pågrepet utenfor en butikk på Galleriet, mens de skal ha prøvd å naske til seg en veske til en verdi av 1700 kroner.

Mor og far havnet i arresten. Barna på 4 og 6 år ble tatt hånd om av barnevernet.

Tenåringer på rømmen

— En av de butikkansatte oppdaget at det lå merkelapper og alarmer igjen inne i butikken. Securitas løp etter dem, og vesken ble funnet i bilen til den siktede, forteller Christoffersen.

Da var de sammen med en annen russisk familie. To russiske ektepar og en 18 år gammel jente sitter nå i arresten. Politiet lette i går etter to gutter på 13 og 14 år som ikke ble tatt under pågripelsen.

Moren til gutten mener sønnen var alene, mens datteren hennes sier sønnen hadde en kamerat med seg til Bergen.

— Vi gjør det vi kan for å finne dem, men det er vanskelig når de selv ikke er enige om hvor mange som var med, sier politiadvokaten.

Økende problem

Politiet mener dette er en gruppe som kom til Bergen kun i den hensikt å begå tyverier.

— Omreisende kriminelle er et stadig økende problem i Bergen. Skal vi få bukt med det, må vi ta det alvorlig, selv om tyveriene er av mindre verdi, sier politiadvokaten.

Gjennom sin forsvarer, Turid Mæland, sier russeren at han er uskyldig i tyveriene. Til politiet skal han ha forklart at han var på ferie i Bergen, og at hadde til hensikt å reise tilbake til Sverige i dag. Familien skal ha sovet i bilen mens de var i Bergen.

Politiet har ikke festet lit til denne forklaringen. De mener russerne har et annet bosted, og mistenker at det kan finnes mer tyvegods.

— Med tanke på at de er turister synes vi det er rart at vi ikke har beslaglagt en eneste tannkost i bilen, sier Christoffersen.

Russeren vil trolig påklage kjennelsen om varetektsfengsling.

— Min klient reagerte med sjokk da han ble fengslet, og tenkte på sine to små barn, sier Mæland.

Odd Mehus