— Det er grunn til å stille spørsmål med timingen. Fusjonen har vært kjent siden november i fjor. Det har vært en åpen prosess. Og så venter Arriva til dagen før vår ekstraordinære generalforsamling med å fremlegge budet. Det synes jeg er påfallende og jeg setter spørsmålstegn ved seriøsiteten, sier styreleder i Gaia, Gunnar Bakke.

Full fyr i teltet

Før styret kom så langt, hadde budet fra transportgiganten Arriva satt Gaia og det politiske miljøet i Bergen og Os på hodet.

Klokken 1400 ble budet offentlig kjent, og siden ble det kommentert fra alle mulige hold. Ordfører Terje Søviknes krevde umiddelbart en utsettelse av fusjonen slik at innholdet i budet kunne vurderes grundig.

Byrådsleder Henning Warloe ville gå i tenkeboksen og der finne ut om han skulle stemme for en utsettelse av fusjonen. Han ba umiddelbart kommuneadvokaten om en juridisk vurdering av kommunens mulige erstatningsansvar dersom budet ble avvist. Og i går kveld var han fortsatt i tenkeboksen.

— Før jeg får vurderingen vil jeg ikke si hva jeg kommer til å stemme i morgen, sa han til BT i går kveld.

Flagget mistillit

Bystyrets fremste opposisjonspolitiker og fusjonstilhenger, Terje Ohnstad, fnøs av tilbudet.

— Tilbudet Arriva har gitt inneholder så mange forbehold at det ikke er mulig å vurdere det. Warloe er nødt til å stemme for fusjon. Gjør han ikke det, vil han helt klart svekke hele det parlamentariske systemet. Bystyret har vedtatt fusjon, det må byrådet følge, ellers må man vurdere mistillit.

Byrådspartner Kristian Helland i KrF ville i går kveld ikke si hva han mente Warloe burde gjøre.

— Selv om det å vurdere et salg av Gaia og deretter selge selskapet vil bety å bryte en avtale med Arbeiderpartiet?

— Her er så mange usikre faktorer rundt jussen at jeg ikke kan svare på det spørsmålet.

Krever salg i år

Og Frp, som i bystyret stemte for fusjon, sier de kan være med å ombestemme seg om Warloe stemmer for å utsette fusjonen.

— Vi vil helst selge, men da må salget skje i år, sier Liv Røssland.

Hennes partifelle og styreleder i Gaia, Gunnar Bakke, er på sin side fornøyd med styrets beslutning.

— Henvendelsen fra Arriva inneholder ingen nye momenter eller informasjon utover det som har vært offentlig kjent og vurdert i den pågående fusjonsprosessen. Jeg er komfortabel med det vedtaket styret har gjort, sier han.