— Den eller de som står bak, klarer aldri å skremme oss til taushet. Vi har faktisk ytringsfrihet i dette landet, sier Frank Bjelland.

Han og samboeren Monica Svendsen står ved siden av det som inntil nylig var familiens Ford. Varebilen sto parkert utenfor huset i Anglevik på Straume som vanlig torsdag kveld, da den plutselig tok til å brenne.

Kun snarrådig innsats fra Bjelland og flere av naboene hindret at brannen spredte seg til omkringliggende bebyggelse.

- Håndskrevet advarsel

Fjellsokningen skulle bare steke pizza til sønnen sin før han skulle legge seg. Da han tok et kjapt blikk ut av kjøkkenvinduet, skjønte han at noe var galt. Hele parkeringsplassen utenfor huset lyste opp, forteller han.

— Jeg løp ut og så raskt at bilen min sto i full fyr. Da var det bare å tømme et brannslokkingsapparat mot flammene. Heldigvis kom naboer til, slik at vi fikk kontroll før brannvesenet ankom, sier han.

Bjelland er overbevist om at brannen var påsatt.

— Onsdag fant samboeren min et håndskrevet A4-ark i postkassen. Der sto det «Advarsel. Legg ned nettsiden, Frank». Og dagen etter står bilen min i full fyr. Like etter finner vi en bensinkanne bak garasjen, sier han.

Omstridt kampanje

Samboerparet har de siste årene ført en kampanje mot Fjell kommune. De mener kommunen gjorde feil da naboen fikk overta en 100 kvadratmeter stor del av eiendommen hans tidlig på 90-tallet.

I fjor tok kampanjen en noe spesiell vending. Da etablerte Bjelland nettsiden Lurtavfjellkommune.no.

Den nå utbrente bilen var også prydet med reklame for denne nettsiden. Blant annet hadde han plassert et stort skilt på taket, med teksten: «Fjell kommune forfalsker dokumenter».

Lokalavisen Vestnytt har den siste tiden skrevet om Bjellands kamp mot kommunen, og saken har skapt debatt i så vel kommunestyret som i lokalsamfunnet på Straume.

Bjelland og Svendsen sier de har forståelse for at enkelte kan oppfatte kampanjen som dramatisk.

— Jeg skjønner det dersom folk synes vi er spesielle som har laget denne nettsiden og kjørt rundt med bilen. Men det sier litt om hvor desperate vi er, sier Monica Svendsen.

Tapte i retten

Paret tapte i to rettsrunder da de gikk til sak mot naboen for å få asfaltflekken tilbake.

Bjelland mener at Fjell kommune har gjort seg skyldig i dokumentfalsk, og at det er grunnen til at han tapte saken mot naboen.

Da tvisten ble behandlet i lagmannsretten, innrømte kommunen at det er blitt gjort endringer på enkelte av de sentrale dokumenter i arealsaken, men at dette ikke hadde noen betydning for resultatet, har Vestnytt tidligere skrevet.

Kommunens administrative ledelse har tidligere reagert på intensiteten i Bjellands kampanjevirksomhet, og han ble til slutt anmeldt for trakassering av en saksbehandler i Fjell kommune. Saken ble senere henlagt av politiet.

— Jeg har trappet ned kampanjen mot kommunen, og hadde fjernet skiltet som sto på biltaket. Så skjer dette. Det er skremmende, sier han.

Politiet: Unaturlig

Politiet har gjennomført krimtekniske undersøkelser på åstedet, men kan foreløpig ikke si noe sikkert om årsaken til brannen.

— Det at bilen har tatt fyr, fremstår i utgangspunktet som unaturlig. Men vi kan ikke utelukke at brannen har oppstått som følge av forhold ved bilen. Det vil den videre etterforskningen vise, sier etterforskningsleder Bjørn Hagen ved Fjell og Sund lensmannskontor.

Hagen sier han er kjent med at familien skal ha fått et brev i posten, uten at han vil si noe konkret rundt hvordan politiet vurderer innholdet i brevet.

— Dette er informasjon vi tar med som en del av etterforskningen, sier han.

- En trist sak

Ordfører i Fjell kommune, Eli Berland (H), sier til bt.no at hele saken nylig er blitt behandlet i kommunen, men ønsker ikke å uttale seg i detalj om den årelange konflikten.

— Kommuneadvokaten vår har laget en utredning hvor han gikk gjennom saksgangen. Denne er blitt kvalitetssikret av en ekstern advokat. Utredningen er nylig behandlet politisk, og vi har tatt den til etterretning, sier hun.

— Jeg syns dette er en veldig trist sak, hvor uenigheten vel synes å være like stor fortsatt. Men jeg ser ikke hva mer vi kan gjøre, sier ordføreren avslutningsvis.

Frank Bjellands bil ble totalt utbrent. Det tok også fyr i takrennen til et uthus tilhørende familiens nærmeste nabo.

— Når det er gått så langt at du ikke har lyst til å legge deg, da begynner det å ødelegge livet ditt, sier Bjelland.

KAMPANJE: Frank Bjelland har drevet en noe spesiell kampanje mot Fjell kommune. Her er han avbildet i Vestnytt med den samme bilen som torsdag ble totalskadet i brann.
Eivind Senneset