— Sponheim er for kontroversiell i stilen og for lite samlende, mener Aps fylkesleder i Hordaland, Sveinung Valle.

På representantskapsmøtet til Hordaland Arbeiderparti sa Valle at Sponheim ikke er den rette til å bli statens forlengede arm i Hordaland.

— Lars Sponheim kan jo ikke sies å være en særlig populær mann i Hordaland, sier Valle og viser til at den mangeårige Venstre-lederen ikke klarte å få nok stemmer i hjemfylket til å returnere til Stortinget.

- For mange spissformuleringer

Stillingen som fylkesmann er ikke utlyst, men den tidligere KrF-politikeren Svein Alsaker skal gi seg som statens mann i fylket. Flere mener at Sponheim, som har uttalt at han vurderer å søke, er favoritt. Det mener ikke Sveinung Valle.

— Vi har alle lært å kjenne Sponheim på godt og vondt. Han har hatt en rekke kontroversielle uttalelser og er ekspert på å bruke spissformuleringer for å komme i media. Å være fylkesmann er en meget spesiell stilling og jeg synes ikke Sponheims stil passer med det embetet, sier Valle.

Ap-toppen tror mange internt i hans parti er enig i vurderingen.

— Etter applausen på representantskapsmøtet å dømme, var det mange som var enige med meg, sier Valle.

Lanserer Sandal

Fylkestoppen legger ikke skjul på at Hordaland Ap vil prøve å påvirke hvem som blir ny fylkesmann i Hordaland. Det er Kongen i statsråd som til slutt utpeker ny fylkesmann, og en fyldig partibok vil neppe være en ulempe.

— Vi vil selvfølgelig bruke de kanalene vi har, sier Valle, som mener at Ap i egne rekker har flere kandidater som er vel så gode som Sponheim.

— Reidar Sandal er tidligere statsråd og stortingsrepresentant. Han er en av våre som kjenner Hordaland svært godt, mener Valle.

BT fikk ikke tak i Sandal i går kveld.

Senterpartiets fylkesleder Steinulf Tungesvik, vil ikke si hva han mener om Sponheims personlige egenskaper.

— Men jeg tror Sponheim forregner seg dersom han tror dette er plankekjøring. Det finnes flere gode kandidater, blant annet en assisterende fylkesmann. Om han søker vet jeg ikke, men Rune Fjeld er godt likt. Det er også flere avgåtte stortingsmenn og -kvinner som vil være gode kandidater, mener Tungesvik.

Skjælaaen og Sørfonn aktuelle

Rune Skjælaaen (Sp) er en av dem. Han søkte jobben som kirkeverge i Bergen, men fikk ikke den. Nå skal han tilbake som sykehusprest ved Haraldsplass diakonale sykehus.

— Jeg vet at fylkesmann-stillingen blir ledig, men har ikke tenkt på om det er aktuelt for meg å søke. Den er jo ikke utlyst ennå, sier Skjælaaen.

Også Ingebrigt Sørfonn (KrF) og Ågot Valle (SV) har vært nevnt som gode kandidater.

— Fylkesmann-stillingen er av de tingene som jeg vil vurdere når den tid kommer, sier Sørfonn.

Ågot Valle har derimot bestemt seg:

— Nei. Jeg er for gammel. Jeg har masse oppgaver i kultur og akademia, og er vel fornøyd med det, slår Valle fast.

Hva mener du? Er Lars Sponheim egnet til å bli fylkesmann i Hordaland?

Bergens Tidende
Solum, Stian Lysberg