— Dette er en arbeidsplass. Det kan ikke se ut som et designkjøkken når vi skal servere 30 gjester samtidig, sier Bjørnestad, eier av Dr. Wieseners i Sandviken.

Han er oppgitt over en del av punktene Mattilsynets kontrollører har anmerket etter sin kontroll av spisestedet torsdag kveld. Dr. Wieseners havnet i kategorien «lite tilfredsstillende», som betyr at den ikke ble stengt, men at det er en del å forbedre.

— Det er ikke kjekt å få et slikt stempel når man jobber hardt for å drive skikkelig. Vi havner på en liste sammen med kebabsjapper og lignende, og føler at det var ting som ikke har med hygienen å gjøre som var avgjørende, sier Bjørnestad.

Han presiserer at han fullt ut støtter Mattilsynets funksjon og at de drar rundt og kontrollerer.

Rot, ikke skitt

Bjørnestad var ikke selv til stede under kontrollen torsdag kveld. Det var den andre heltidsansatte i det lille spisestedet, daglig leder Erik Kleppe.

— På grunn av sykdom var vi bare to på jobb da kontrollørene kom. Vi hadde 30 gjester i lukket selskap i matsalen, og puben var full av folk som så Brann-kamp. Det var veldig ubeleilig, men jeg prøvde å vise dem rundt så godt jeg kunne, sier han.

Restauranten holder til i det runde, gamle folkebadet fra 1889. Den nye eieren har pusset bygget opp de siste årene, men kjøkken og garderobeforhold kan ikke bli som i et nytt bygg. Bjørnestad sier at de har gjort det beste ut av situasjonen, og ber om forståelse for det. Han presiserer at det er forskjell på litt rot under arbeid, og om et sted er skittent.

— For å få plass måtte vi sette kjørler og fat på de benkene som var tilgjengelig. Men alt var rent, eller sto der bare midlertidig til vi kunne ta oppvasken. Slik må det bli når man skal servere 30 på en gang, sier Kleppe.

Ventet 25 minutter

Seksjonsleder i Mattilsynet Aslaug Sandvin var selv med på kontrollen av Dr. Wieseners torsdag. Hun mener at de viste forståelse for situasjonen, og at påpekningene gikk på forhold som er uavhengig av arbeidssituasjonen.

— Vi ventet i baren i 25 minutter fordi de hadde det så travelt. Konklusjonen var heller ikke at stedet var dårlig, men at de har ting som kan og må rettes opp, sier hun.

Mattilsynet etterlyste blant annet bedre renhold i kjøleskapene og på personaltoalettet.

— Vi har forståelse for at det er utfordringer med et gammelt hus og et såpass lite kjøkken, men det kan ikke gå på bekostning av hygienen, sier hun.

Tilsynet går helt bevisst på kontroll om kvelden, for å få et innblikk i hvordan ting er når det er som mest hektisk.

Belastning

Sandvin skjønner at det kan være en belastning for et lite spisested å bli hengt ut i mediene.

— Det er en tøff bransje, og kravene blir stadig hardere. Men samtidig er vi nødt til kontrollere hyppigere enn før. Det er stadig nye steder og nye eiere, og resultatene fra torsdagens kontroll viser at de trenger en påminnelse, sier hun.

En løsning kan være å utvide antall kategorier. I dag er det bare tre: «Ikke tilfredsstillende», «Mindre tilfredsstillende» og «Tilfredsstillende».

— Midtsonen er svært bred, så det kan være en mulighet å dele den i to. Det er litt unyansert slik det fremstår i dag.

Amundsen, Paul S.