• Atle Karlsvik har vært full runde i tørketrommelen, og så koker det hele ned til en tiltale på 63.000 kroner, sier mannens forsvarer Dag Steinfeld.

Advokaten mener en og annen avis her i landet må gå en ny evalueringsrunde på dekningen av Karlsvik-saken, etter at tiltalen på den tidligere stabssjefen ble offentliggjort i går.

— Han har vært beskyldt for å bruke statens midler på de utroligste ting, alt fra konebursdag til Elton John-konsert. Det har vært full storm. Enkelte medier har vært mikrofonstativ for dem som har ønsket å sverte Karlsvik, mener Steinfeld.

- Nærmer seg virkeligheten

Det er fremdeles ikke klart når saken skal opp i Bergen tingrett, men Karlsvik ser frem til å svare på beskyldningene om at han har brukt 63.323 kroner av offentlige midler til privat forlystelse.

— Tatt i betraktning alt som er blitt skrevet, er Karlsvik glad for at tiltalen er mye nærmere virkeligheten. Virkeligheten er at han er uskyldig, sier Steinfeld.

De to mest alvorlige forholdene i tiltalen fra Statsadvokatene i Hordaland er to tidligere omtalte golfturer til Spania på til sammen 33.000 kroner.

— Karlsvik anså ikke golfturene som private turer. Det var ikke hans nære omgangsvenner som var med på reisene. Det var en del høyere offiserer, og blant annet en leverandør av datautstyr. For Karlsvik var dette nettverksbygging, sier Steinfeld.

Advokaten er villig til å diskutere hvor vidt det var godt eller dårlig skjønn å la Forsvaret betale turene, men mener bestemt at 49-åringen ikke gjorde noe straffbart da han leverte regningene til arbeidsgiveren.

— Dette er kulturen. Golfturer, lakseturer, fotballkamper. Det kalles relasjonsbygging og pågår hele tiden, både i det private næringsliv og i det offentlige, mener Steinfeld.

I tillegg til at Karlsvik er tiltalt for fem ulike tilfeller av økonomisk utroskap, er han også tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Dette er basert på de fem aktuelle reiseregningene.

- En svertekampanje

Steinfeld mener hele saken er et resultatet av at personer høyt oppe i Forsvaret startet en svertekampanje av Karlsvik i fjor høst.

— Hvilket motiv skulle folk i forsvarssytemet ha for å sverte Karlsvik?

— Det kan du tenke deg selv. Det har vært omtalt tidligere, sier Steinfeld.

Han sikter til det faktum at Atle Torbjørn Karlsvik i hui og hast ble innsatt som sjef for fellesstaben i Forsvarsstaben av sin tidligere klassevenninne Kristin Krohn Devold (H), da hun var forsvarsminister. Dette var det flere som mislikte.

Politiadvokat Kaare Songstad i Hordaland politidistrikt var ansvarlig for politiets innstilling i saken. Han ønsker ikke å kommentere saken, men BT kjenner til at den endelige tiltalen avviker lite fra politiets innstilling.

Det lyktes ikke BT å få tak i statsadvokat Randi Gabrielsen i går. Det er hun som har undertegnet tiltalen.

Eik, Espen A.