I gårsdagens debatt mellom byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og Høyres byrådslederkandidat Monica Mæland på TVHordaland ble temperaturen først virkelig høy da bybanen ble tema.

— Jeg er i utgangspunktet skeptisk til bybane, men vi har belitet oss. Vi har sagt at hvis dette er økonomisk fornuftig, hvis staten finansierer, så synes vi bybanen er en grei idé, sa Monica Mæland på spørsmål om hun virkelig hadde lyst på en bybane i Bergen.

- Ikke én krone

Hun mener Bergen kommune ikke har én krone å putte i drift av en bybane.

Strøm-Erichsen reagerte med å hevde Mæland spredte usikkerhet mo hele prosjektet.

— Det er du som sprer usikkerhet ved at du skal bruke bykassen til å finansiere driften av en bybane, svarte Mæland.

— Det er å føre folk bak lyset å si at jeg skal bruke bykassen, sa byrådslederen.

Hun utdyper dette overfor Bergens Tidende.

— Vi skal ikke bruke ett øre av bykassen til dette. Vi skal bruke driftsmidlene vi får til kollektivtrafikken på driften av bybanen. Alle partiene er enige om det. Og hvis vi ikke satser på utbygging, vil vi ikke få mer penger. Vi må vise departementet at vi satser, sier Strøm-Erichsen.

Satser på Brende

Hun sier driften skal finansieres av statlige tilskudd, bompenger, kollektivbilletten og parkeringsbilletter.

— Det er ikke snakk om å ta penger som skal brukes til kommunens kjerneområder. Dette er utrolig visjonsløst av Høyre. Vi er ikke i nærheten av å nå våre miljømål. Ikke engang Kyoto-målene når vi, sier hun.

Hun mener Høyres miljøvernminister Børge Brende burde tatt sine partifeller i Bergen i ørene.

Monica Mæland vil ikke ha på seg at hun lurer velgerne.

— Vi er enige om finansieringen av én milliard kroner, men mangler fortsatt 200 millioner for å bygge banen. Og Stortinget har jo formelt ikke vedtatt å gi oss noen penger ennå. I tillegg er finansieringen av driften helt usikker, sier hun.

TØFF DEBATT: Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen mente opposisjonen måtte ta mye av skyløden for kommunens underskudd.<br/>FOTO: KNUT STRAND