Det store spørsmålet blir dermed hvor drikkevarene egentlig tar veien.

BT har snakket med flere tidligere og nåværende ansatte i Fjord Line, som hevder at smugling blant mannskapet har et helt annet omfang enn det ledelsen påstår.

Ingen av kildene ønsker å stå frem fordi de frykter reaksjoner fra bekjente og ledelsen i Fjord Line.

Ekstrem lavpris

Tre av dem BT har snakket med, sier at det selges så mye alkohol til mannskapet, at ledelsen må være kjent med at en stor del blir smuglet i land.

Prisene i taxfree-butikken er svært rimelige for ansatte i Fjord Line. Sprit, vin og øl selges for ca 15 prosent under taxfree-pris. Tobakk er enda billigere, og selges for 10 prosent over innkjøpspris. Dermed koster en kartong med 200 sigaretter bare 70 kroner, mens fem pakker rulletobakk går for en femtilapp.

Til disse prisene kan ansatte kjøpe fire kartonger sigaretter, én liter brennevin, seks liter vin og tolv pils i løpet av en måned. Ønsker de mer, er ikke det noe problem, men da får de ikke like store rabatter.

— Mannskapet er blant de beste kundene i taxfree-butikken. Når ledelsen i Fjord Line hevder at de slår hardt ned på smugling, er det bare bløff. De er nødt til å vite at alkohol og sigaretter fraktes ulovlig i land i stort omfang. Fjord Line oppfordrer nærmest til smugling, sier en av BTs kilder.

Fjord Lines regelverk gjør det umulig for de ansatte å drikke alkohol om bord. Sikkerhetsreglene sier at mannskapet skal være totalavholdne.

Samtidig har de ikke lov til å ta i land en dråpe sprit, vin eller øl, uten at det er tollpliktig. De kan heller ikke la det ligge igjen på lugaren når de går fra borde. Så hvor blir det av alkoholen?

— Jeg har ingen grunn til å tro at det foregår smugling i stor stil. Vi har jo en del varer til fortolling. Hvor mye som kommer fra mannskapet, har jeg ikke statistikk på, sier tolldistriktssjef Ivar Sletten.

«Serveres til ektefeller»

Informasjonsdirektør Atle Kvamme i Fjord Line svarer slik:

— En del av varene drikkes vel mens mannskapet er på frivakt i Newcastle. Det kan også serveres til ektefeller som besøker dem på lugaren. For øvrig tror jeg ikke det selges så mye alkohol til mannskapet om bord.

— Er det ikke naivt å tro at ikke mye av dette smugles i land?

— Hvis det hadde vært tilfelle, så hadde vi hatt et kjempeproblem, svarer Kvamme.

BT har bedt Fjord Line om oversikt over hvor mye av salget i taxfree-butikkene som går til mannskapet. På den måten kunne man avdekket hvor mye som konsumeres om bord i strid med reglene, eller bringes ulovlig i land. Men det er tall selskapet ikke vil gi fra seg.

— Nei, det har jeg ikke lyst til å oppgi. Dette er en del av de ansattes fordeler, sier Kvamme. En av BTs kilder hevder at verken selskapet eller tollvesenet ønsker å slå ned på regelbruddene. Selskapet fordi det tjener gode penger på taxfree-salget, og tollvesenet fordi det blir for tungvint å skulle sjekke hele mannskapet i tillegg til passasjerene.

Overlever ikke uten taxfree

— Fergeselskapene er helt avhengige av taxfree-salg for å overleve. Det sier seg selv at de ikke tjener penger på å selge billetter for 400 kroner til Newcastle i lavsesongen. Ledelsen ønsker å selge så mye taxfree-varer som mulig, selv om de vet at de smugles i land, også av mannskapet. Hvis de virkelig hadde ønsket å stoppe smuglingen, så ville de nektet alkoholsalg til mannskapet, sier en annen tidligere Fjord Line-ansatt.

Atle Kvamme bekrefter at taxfree-salget er avgjørende for selskapets eksistens.

— Ja, vi er avhengige av disse inntektene for å overleve. Hvis ikke måtte vi ha hevet billettprisene kraftig. Vi er avhengige av at folk kjøper mye varer om bord, sier Kvamme.

Han avviser likevel at det har utviklet seg en ukultur på Fjord Lines båter.

— Det er bare tull at smugling blant mannskapet har noe stort omfang. De som hevder det må i så fall bevise det, og komme til oss i stedet for å gå til pressen. Vi har ingen grunn til å tro at våre folk smugler. De som blir tatt kan vente seg tøffe reaksjoner. Vi har jevnlige kontroller, og har ikke oppdaget noe som helst.

— En tidligere ansatt hevder at det er blitt gitt flere skriftlige advarsler på grunn av smugling?

— Vi gir stadig vekk skriftlige advarsler for ting som ikke har noe med dette å gjøre.

— Men har dere gitt advarsler for smugling også?

— Vi har det, ja.

SALG TIL MANNSKAPET: Om bord på Fjord Lines båter selges billig alkohol - men de ansatte har verken lov til å drikke om bord, eller ta med seg varene i land tollfritt. <br/> FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN