– Vi har i dag fått informasjon fra Folkehelseinstituttet om at analyser vise at to prøver av Sognemorr har testet positivt på E. Coli 103. Prøvene kommer fra pølse hentet fra anlegget i Sogndal. Dette er et stort gjennombrudd i saken, og viser klart at utbruddet kan knyttes til morrpølsene, sa administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet på en pressekonferanse onsdag.

Siden mandag har Mattilsynet mistenkt at spekepølse fra Gildes datterselskap Terina i Sogndal har vært årsaken til E.coli-utbruddet.

Mattilsynet understreker at det gjenstår omfattende arbeid for å identifisere kilden. En pølse har over 50 ingredienser og Mattilsynet har ikke funnet hvilken av ingrediensene som er smittekilden. Det dreier seg blant annet om forskjellige typer fett, blod, forskjellig kjøtt, saltblandinger og krydder.

Kjøttdeig

Derfor trakk Gilde mandag tilbake Gilde Birkebeiner Fjellmorr, Gilde Birkebeiner Sognemorr og Gilde Haugpølse, som alle er produsert i Sogndal.

Samtidig stengte Mattilsynet Terinas anlegg i Sogndal for rengjøring og desinfisering. Mattilsynet vil etter hvert vurdere om det er grunnlag for å åpne anlegget igjen.

Det bekreftede funnet betyr at Mattilsynets omsetningsforbud ikke utvides til å omfatte flere produkter, og de mener utbruddet er begrenset til spekepølsene. Kjøttdeigen fra slakteriet på Rudshøgda, som tidligere var hovedmistenkt for spredning av bakterien, er likevel ennå ikke frikjent.

– Men mistanken vår er betydelig svekket, sier Lystad.

Tar kritikk

Kritikken som er kommet mot Gilde, tas på alvor. Under pressekonferansen onsdag sa administrerende direktør Joakim Lystad at han forstår at publikum har vært utrygge og redde. Han mener at Mattilsynet nok kunne vært flinkere til å informere og veilede.

– Det har vært veldig krevende for oss å informere om denne saken. For på den ene siden skal gis best mulig og sikker informasjon, samtidig som man skal handle raskt på mistanke, sa han.

14 barn har den siste tiden blitt syke av E.coli-bakterien. Ett av barna døde. Første pasient ble syk 22. januar og siste pasient 10. mars. Folkehelsetilsynet ble klar over utbruddet 20. februar.

SCANPIX