Politiet har nå avsluttet etterforskningen av skuddet som drepte Harald Bakkebø. En siktet 44-åring har erkjent å ha skutt finanspartneren sin, men hevder at han bare skulle true Bakkebø, og at haglen gikk av med et uhell.

Det er ikke politiet enig i, og etter hva BT vet har politiet innstilt på at 44-åringen bør tiltales for forsettlig drap.

Saken er nå oversendt statsadvokat Walter Wangberg, men det blir til slutt Riksadvokaten som skal avgjøre hva 44-åringen skal tiltales for.

— Avventer Riksadvokaten

44-åringen har erkjent uaktsomhetsansvar, men fastholder at han aldri planla eller tenkte på å drepe Bakkebø.

Det er stor forskjell på straff for uaktsomt og forsettlig drap. Mens uaktsomt drap har en strafferamme på maksimalt seks år, har forsettlig drap en strafferamme på 15 år fengsel.

— Vi avventer Riksadvokatens tiltale og deretter domstolens behandling. Det er først der saken avgjøres, sier John Christian Elden, som er en av 44-åringens to forsvarere.

Han er glad for at saken nå er ferdig etterforsket. - Det er bra dersom det kommer en snarlig påtaleavgjørelse, slik at saken kan avklares, sier Elden.

Familien til Harald Bakkebø bistås av advokat Einar Drægebø, som ikke tror på 44-åringens forklaring om at det dødelige skuddet var et uhell.

— Uttalelsen om at våpenet gikk av med et uhell, er et inntrykk jeg med min kunnskap om etterforskningen overhodet ikke deler, sier Drægebø.

Vitner fra Estland

Harald Bakkebø ble drept på kloss hold med et skudd i hodet 3. mars i år i en brakke på Frekhaug.

Stemningen i brakken på forretningsmøtet skal ha vært god, og Bakkebø og hans forretningspartnere hadde kommet frem til en løsning i en tomtesak det hadde vært uenighet om da 44-åringen plutselig gikk ut.

Foran øynene på to sjokkerte vitner kom 44-åringen tilbake i brakken med en hagle i hendene. Skuddet skal ha kommet som lyn fra klar himmel.

44-åringen har i avhør fortalt at han hentet våpenet for å true Bakkebø til å snakke. Det siste 44-åringen sa før skuddet gikk av, skal ha vært et spørsmål om hva Bakkebø hadde gjort i Estland.

44-åringen skal angivelig ha fått inntrykk av at Bakkebø hadde leid noen for å ta ham i Estland, der de begge hadde forretninger.

Politiet har avhørt to vitner med tilknytning til Baltikum, og vurderte lenge å dra til Estland og Latvia for å foreta rettslige avhør av ytterligere to vitner. I samråd med statsadvokaten og forsvarerne bestemte politiet seg for å ikke gjøre dette.

Helge Hansen (arkiv)