I Clear Channel-avtalen, som bystyret forkastet i oktober, var det et område som fremfor noe skulle skjermes for reklame: Bryggen.

Men midt i Bergens turistmagnet og verdensarvmonument har et annet selskap fått plassert ut ti bosspann med store reklameplakater på hver side.

– Jeg må si som sant er at dette har jeg ikke tenkt på, sier Kristian Helland (KrF).

Reklamedødaren KrFs gruppeleder i bystyret er styreformann i Bergen og Omland Havnevesen, som har fått satt ut bosspann på Bryggen.

I oktober sto han i spissen da partiet sikret flertall mot reklameavtalen med Clear Channel, av moralske og ideologiske grunner.

– Er det da ikke litt rart at dere ikke har gjort noe med reklamen på Bryggen?

– Både ja og nei. Jeg forstår spørsmålet ditt, men det er ikke slik en styreleder fra KrF sitter og styrer dette alene, sier Helland, som sier han nå vil ta opp saken med administrasjonen i havnevesenet.

Ifølge fungerende havnedirektør Gunvald Isaksen kan avtalen når som helst sies opp, med tre måneders varsel.

Blir sak for byrådet I alt har selskapet Gallion AS 172 reklamefinansierte bosspann stående rundt om i Bergen, ifølge firmaets egne nettsider.

85 av disse står på kommunal grunn, mens de ti på Bryggen sorterer under Bergen og Omland Havnevesen. Resten står på privat grunn.

Kommunen skal nå ta stilling til hva som skal gjøres med «deres» andel, sier driftssjef Atle Kleppe i Samferdselsetaten.

– Den avtalen vi har med Gallion har gått ut, og vi har ventet for å se hvordan det gikk med Clear Channel-avtalen. Nå avventer vi et nytt tilbud fra Gallion, og så skal saken fremmes for byrådet, sier Kleppe.

Ingen penger

Ifølge Kleppe går avtalen ut på at Gallion finansierer kjøp og vedlikeholdet av bosspannene, mens kommunen selv står for tømmingen.

Havnevesenets avtale er noe bedre. Ifølge Isaksen får de «noen kroner» for at de tømmer bosspannene.

Det koster ifølge Gallions nettsider 95 kroner per uke for hver reklameplakat i Bergen. Med i alt 344 plakater i byen, vil de si at selskapet kan tjene opp til 1,7 millioner kroner i året på bosspannene i Bergen. Det skal forrente kjøp og vedlikehold av spannene.

ARNE NILSEN