VEGAR VALDE (foto)

— De fleste blir faktisk værende et par timer, jeg tror vi har lykkes med noe, sier museumsdirektør Per Øyvind Riise stolt. Etter en måned med prøveåpning er Bergen Skolemuseum i permanent drift fra i år.

— Skolemuseet er byhistorie, nasjonalhistorie og skolehistorie på en og samme tid. Det er nettopp det som gjør det så interessant, sier Riise. Vi setter oss på en gammel skolepult og tenker tilbake på hvordan våre forfedres skoledag må ha vært.

Tavlene er der. Den første møter vi alt like innenfor døren. Og øyet som stirrer på oss og ser om vi har gjort leksene. Kartene er der, og lysbildeapparatet. Filmfremvisere står på rekke og rad. Her er mer enn 100 filmer. Du må ha god tid her, ja.

Knirking

Den latinske skole passer ypperlig som museumsbygg. Skolen var i drift fra 1554 til 1840. Ludvig Holberg var elev fra 1694 til 1702. Det året brant skolen. Dagens bygg ble reist i 1706 og ble fredet i 1923. Det knirker hemmelighetsfullt i gamle skolegulv.

I et rom presenteres noen av byens store skolebygg. De nye folkeskolene var nærmest som slott å regne da de ble reist i perioden 1880 til 1920. Vi kan nevne Rothaugen, Krohnengen, Dragefjellet, Nygård og Ny Krohnborg skoler. Her var store, lyse klasserom, med utstyr som elevene bare kunne drømme om å få oppleve hjemme.

Vi får og glimt av bydelenes skolehistorie med Ulriken skole som første rene ungdomsskole med 1.500 elever.

Mens vi voksne nikker til utstillingens godt presenterte fakta, vil nok barna har størst sans for det de finner i utstillingens andre etasje. Bare et rom kan vekke litt ubehagelige minner hos oss voksne. Her er et komplett tannlegekontor fra Nygård skole.

Skolen var et samfunnsprosjekt. Det var her tannlegen tettet alle hull, helsesøster kontrollerte helsen og gymnastikklæreren sikret at alle håpefulle var i form. Bukken er på plass i et rom og her er flere bilde av linjegymnastikken. Ser vi ikke egen skolegang for oss?

Spesiell dåpskjole

Et rom skildre geografiundervisningen i 1935. Her står de gamle pultene som kan prøvesittes. Skole var ikke bare kunnskap. Håndens arbeid er representert ved det Gunvor strikket i 1928. Du må se dåpskjolen fra 1948, sydd på rester av en blondegardin som ble ødelagt av eksplosjonen på Bryggen i 1944.

— Utfordringen vår er å aktivisere elevene, sier Per Øyvind Riise, selv historiker som har fått en idéhistoriker med seg som konservator.

Men spanskrøret ser vi ikke. Ikke et eneste av disse fryktede spanskrørene vi har hørt så mye om.

— Alle spør etter spanskrøret. Vi har det ikke, innrømmer Riise og lurer på om de har vært for snille i sin presentasjon av skolens historie. Nå vil han følge den aktuelle skoledebatten og vurdere spesielle utstillinger vår og høst. Spesialskolen er et av temaene som vurderes.

I vinter er Bergen Skolemuseum i Lille Øvregaten åpent lørdager og søndager fra klokken 12 til 16.

GAMLE DAGER: Museumsdirektør Per Øyvind Riise har mye spennende å vise frem når Bergen Skolemuseum I Lille Øvregaten nå er åpnet for permanent drift.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
KLASSEROMMET: Jorden var rund i gamle dager også. Bortsett fra det er mye forandret i skolen.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
PÅ GELEDD: Filmfremvisere på rekke og rad på Bergen Skolemuseum.<p/>FOTO: VEGAR VALDE