Ida Larsen (20) og Una Anine O`Keefe (18) står på Bryggen og selger billetter til bytoget Bergens Expressen. Una Anine deler ut høretelefoner til spente tyske turister.

— Program vier, forklarer Una.

Det er ti passasjerer på denne turen. Fire italienere, fire tyskere og to dansker. Det røde og grønne toget har gått i Bergens gater siden 1987, hver hele time fra klokken 10 til 19. Ruten har nesten alltid vært den samme.

Ni språk pluss norsk

Ida fester hempene på «dørene». Klar til avgang.

— Jobben vår er å selge billetter og å få turistene inn på rett vogn der de får høre sitt eget språk i høretelefoner, forteller Ida. Ni språk kan de tilby - og norsk over høyttalerne.

Vi passerer Kjøttbasaren.

— Velkommen til Bergen! Byen som ble grunnlagt av Olav Kyrre for godt over ni hundre år siden. På venstre side har dere Ludvig Holberg ...

Au. Lydbåndet har bommet allerede i starten.

Tyskerne bak ser forvirret ut. Hvor er Holberg? Hvor?

Schön i duskregn

Vi skrangler og bråker og rister videre. Kanskje ikke bygget for bergensk brostein akkurat, dette toget.

Det danske paret foran meg holder fast i hverandre, og hopper opp og ned i setet. Snart triller vi av sted langs Smålungeren. Lydbåndet forteller om Stenersen, Rasmus Meyers samlinger, Galleriet og Grieghallen. Om rutebåtene som gikk her, og Jernbanestasjonen fra 1913.

Vi passerer den gamle byporten, Stadsporten. Så Hansa Bryggeri - der vi får høre historien om bryggeriet to ganger. Hakk i platen ...

Opp Bellevuebakken høres et gisp bak.

— Aaaah. Schøn! Sier mannen og peker ut mot Bergen by. Vi vingler av gårde på smale veier. Duskregn i luften.

Lydbåndet har sviktet helt nå. Ifølge det er vi ved hovedbrannstasjonen i Bergen ...

I hvert fall utsikt

Vi spretter over et par fartsdumper. Lydbåndet gir opp for en stund. Italienerne foran oss tar av seg hodetelefonene og ser forundret på dem, som store spørsmålstegn.

Vi kjører Fjellveien med klassisk musikk som tonefølge. Og vi får høre at det ikke er særlig billig å bo i dette området, dessuten er veien 4,6 kilometer lang.

Ved Fløibane-stasjonen er det fem minutters tissepause. Lydbåndet foreslår å handle forfriskninger. Det kan jo ikke vite at kiosken er stengt i dag ...

Men man kan løpe bort til gjerdet for å nyte utsikten. Erling Dreisler fra Danmark er på kongress i Bergen og hoppet like godt på en tur med bytoget.

— Det er meget pent her. Det er første gang jeg er i Bergen, sier han fornøyd.

Midt i historien

Vi tøffer videre på grusen nordover i Fjellveien, ned og gjennom Sandviken og så er vi midt i historien igjen:

Lydbåndet forteller om Erik Rosenkrantz. Om Madam Felle. Om hanseatene. Om Doktor Wiesener, skjenkestuen som en gang var et offentlig bad. Om bergenske branner og om den gangen Bergen var Nordens største by med 7000 innbyggere. Vi skrangler oss inn igjen på Bryggen og får høre at den står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Nye turister står og venter. Neste tur går om fem minutter. Vi stiger av. Litt stive og støle og mange vakre utsyn rikere.

Men hvor var Holberg, egentlig?

UANSETT VÆR: Utsikten over Bergen er noe man alltid kan glede seg over.<br/>Foto: EIRIK BREKKE