Et utslipp på Bergen Malingfabrikk førte til melkehvit sjø i en av badevikene i Godvik mandag ettermiddag.

Anne Pettersen Hæreid oppdaget det ukontrollerte utslippet, og er urolig for hvilke skader det kan ha påført fisk og planter i sjøen.

– Utslippet er helt ufarlig og ingenting å bry seg om. Det skyldes et uhell med en tankbil, sier John Vaksdal, daglig leder på Bergen Malingfabrikk.

Hvitt flak

Det var i totiden mandag at Pettersen Hereid oppdaget at sjøen nedenfor familiens eiendom ble helt hvit fra svabergene øst for badeviken.

– Sjøen ble ugjennomskinnelig, og på kort tid dannet det seg et stort hvitt flak i hele viken, forteller hun.

Pettersen Hereid slo straks alarm overfor malingsfabrikken.

– Ta det hele med ro. Utslippet var et hendelig uhell og helt utfarlig, var beskjeden hun fikk. Men Pettersen Hereid ble ikke beroliget, og sørget for å få tatt bilde og skaffe seg sin egen ”private” vannprøve på et syltetøyglass.

John Vaksdal på Bergen Malingfabrikk stiller seg helt uforstående til Pettersen Hereids bekymring.

– Hendelig uhell

Til BT forklarer Vaksdal at det skjedde et uhell på fabrikkens bakplass mandag, og at dette må ha ført til at overflatevann fra fabrikken lekket ut i sjøen.

– Uhellet skjedde under lossing av en tankbil. 70 liter av et vannløselig bindemiddel rant ut fordi kranen på bilen ikke ble stengt på forsvarlig måte, sier han.

Vaksdal forklarer at bindemiddelet ble tørket opp etter beste evne straks lekkasjen ble oppdaget.

– Vi spylte vekk restene på asfalten så godt vi kunne. Men en del av vannet har nok rent ned i sjøen og farget den hvit. Men stoffet brytes lett ned i vann og skaper ingen varig forurensing. Rutinene for lossing av tankbiler på området er allerede er innskjerpet. Uhellet er også forskriftsmessig meldt til forurensingsmyndighetene, sier han.

FORTVILET: Anne Pettersen Hereid er fortvilet over at utslippsvann fra Bergen Malingfabrikk mandag ettermiddag rant rett ned i sjøen i Godvik.
Larsen, Bjørn Erik
MELKEHVITT VANN: Skittent vann strømmet ned i sjøen mandag ettermiddag og farget den hvit.