— En lokal mann meldte seg i dag ved lensmannskontoret i Gaular. Han laget sporene tidligere i sommer, da det var mye snakk om de første bjørnesporene i media, sier Wenke Hope, operasjonsleder ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

50-åringen skal ha gjort dette som en spøk, trolig i forbindelse med at det ble funnet bjørnespor på Jostedalsbreen for rundt ti dager siden.

— Han angrer på det nå og hadde ikke forutsett hvor mye oppmerksomhet denne saken kunne få, sier operasjonslederen.

- Får dette noen konsekvenser for ham?

— Det må lensmannen i Gaular vurdere, sier Hope.

Vibeke Madsgård Kårstad og Helen Farsund har hatt mistanke om hvem som har stått bak de falske sporene, etter at de gikk på dem i går kveld. De ba mannen melde seg innen klokken 14.00 i dag.

— Da han ble presset, innrømmet vedkommende å ha laget de falske sporene, sier de til Firda.

Dårlig spøk

Torsdag morgen fant fellingsleder Finn Olav Myhren ut at sporene var en spøk.

— En smakløs og dårlig spøk, sa han.

Han synes det hele er trist.

— Vi kunne ha brukt tiden på å lete etter andre spor. Jeg har hørt om at dette kan skje, men har ikke vært borti noe lignende selv, sier Myhren.

Onsdag kveld rundt klokken 22.00 fikk han en MMS med bildet av det som kunne være bjørnespor. To kvinner hadde sett sporene ute på tur. De ble livredde.

— Vi gikk vår vanlige turløype som vi har gått i hele vår. På en grusvei så vi plutselig et bjørnespor, sa Helene Farsund til bt.no i går kveld.

— Løypen vår gikk egentlig inn i skogen. Men vi avlyste turen og snudde, for å si det sånn. Vi gikk strake veien hjem, sa Farsund.

Hunder på sporene

Etter å ha fått tipset begynte Myhren å undersøke sporene.

— Vi satte blant annet hunder på sporene uten at det ga noen resultater, sier Myhren.

**Les også:

Bjørnejakta er i gang**

Etter hvert begynte ha å få mistanke om at sporene var falske. Han kontaktet tre sporeksperter, blant annet fra Statens Naturoppsyn. De har alle konkludert med det samme: Sporene er falske.

— Jeg fikk mine bange anelser bekreftet. Vi er ganske sikre på at dette er juks, sier Myhren.

Bjørnen har i forrige uke drept syv sauer og skadet en sau. De fleste er funnet i Viksdalen i Gaular, noen i Holsen i Førde. Dette ligger i samme dalføre, rundt 30 minutters kjøretur fra stedet hvor bjørnesporene ble funnet i går kveld.

Sporene for langt ned

Det er flere grunner til at sporekspertene kan se at sporene er falske. Blant annet går de for langt ned i det harde underlaget.

— Kloen er litt for nærme tåputen fremme og det er litt for liten avstand mellom tåputen fremme og puten i midten. Dessuten er ingen av sporene innovervendte, sier Myhren.

De har til sammen funnet 20 spor som går hulter til bulter oppover en skogsvei på Myrmel i Gaular. Dette er ikke langt fra Viksdalen, der sauene ble funnet.

Les også:

Klart for bjørnejakt

Vil finne gjerningsmennene

— Området var helt i rimelig og logisk avstand til stedene der sauene er tatt. Vi må uansett ta alle slike tips seriøst. Derfor er dette beklagelig, sier fellingslederen.

- Vet dere hvem som står bak?

— Jeg vil ikke kommentere det nå, men det håper vi å finne ut, slik at vi slipper å oppleve dette igjen, sier Myhren.

Så langt har ikke fellingslaget bestemt seg om de vil anmelde den dårlige spøken.

— Vi har ikke tatt stilling til dette ennå, sier Myhren.

Vil vite hvem det er

Lensmannen i Gaular ba spøkefuglene melde seg.

— Hvis dette er gjort på spøk, så hadde det vært greit om de som står bak kunne ta kontakt, slik at vi kan få dette avklart. Vi er uansett interessert i tips om hvem som kan ha lagt ut falske spor, sier lensmann Svein Rød i Gaular.

Politiet har ikke vært involvert i saken hittil, de er bare orientert om alle sauekadavrene som er funnet.

— Hvis vi skal etterforske saken med de falske bjørnesporene, så må noen henvende seg til oss, for eksempel Viltforvaltningen, sier Rød.

De siste dagene har det var stor pågang av folk i Gaular som jakte på bjørnen. Ifølge Firda har 200 personer ringt fellingsleder Myhren for å melde seg til tjeneste.

Hva synes du om denne spøken? Si din mening her!

FALSKE: Sporene som ble oppdaget onsdag kveld, viser seg å være falske. FOTO: HELENE FARSUND
Terje ulvedal
SYND: - Dette er synd, vi kunne ha brukt tiden på å lete etter andre spor, sier fellingsleder Finn Olav Myhren. FOTO: TERJE ULVEDAL