ANNE MYKLEBUST ODLAND

— Det er minst sannsynlighet for snø på Vestlandet. Både sørlendinger og vestlendinger kan vente seg regn og sludd i juledagene, sier Øyvind Johnsen, meteorolog ved Det norske meteorologiske institutt.

Mens det i områdene nord for Stad og Dovre blir stabilt vær og lite nedbør i juledagene, ligger vest og sør i en ustabil sone.

— Vestlandet ligger nært et lavtrykk i Norskehavet, og det er fremdeles usikkert hva slags vær vi får. Men det blir sikrere jo nærmere vi kommer jula, forsikrer meteorologen.

Ingen kakelinne

Siste helgen i advent kan temperaturene langs kysten i vest havne på minussiden, for så å krabbe oppover på plussiden når juledagene kommer.

— Trolig blir det mildt. Men noe kakelinne tror jeg ikke vi får oppleve, sier Johnsen.

Den milde værtypen som ofte forekommer før vinteren og kulda fester grepet, kalles fra gammelt av for kakelinne eller lefsetøvær.

— Før i tida trodde folk at mildvær i desember skyldes varmen fra den hektiske kakebakingen, sier Johnsen.

Kø av lavtrykk

Storm Weather Center tror også de sikreste områdene for å oppleve en hvit jul er i Troms, Finnmark og indre deler av Østlandet, mens det er minst sannsynlighet for knasende hvit snø i vest. Men noe sikkert julevarsel vil ikke Storm komme med.

— Vi er inne i en værtype med kø av lavtrykk inn i Norskehavet. Dette er på en måte motstykket til været vi har hatt tidligere i desember. Det eneste som er sikkert er at været er usikkert og svært skiftende. Vi kan derfor ikke lage et detaljert varsel for julaften, sier meteorolog Olav Krogsæter.

For noen uker siden kunne Storm imidlertid gå ut med et 10 dagers varsel, mens de nå ikke kan varsle lenger frem enn til helgen.

— For to, tre uker siden hadde vi et høytrykk over Skandinavia. Slike høytrykk er selvforsterkende om vinteren, fordi høytrykkene bare produserer mer og mer kaldluft om vinteren. Og kaldluft er vanskelig å ýdytteý vekk, sier Krogsæter.