Umåtelig nysgjerrig, og en smule skeptisk har et lite lam forvillet seg opp i fôrgangen i fjøset på Stend Jordbruksskule. Lamtunge søyer dytter den i riktig retning, og etter en snusetest jumper den på usikre bein ned i garden til mor og to søsken. Nokså ny i verden, og helt ukjent med rosmarin, hvitløk og langtidssteking.

De er nokså slitne ennå, Marianne Bergesen (16), Pia Prestmo (16) og Espen Holmefjord (17) etter nattevakt i fjøset natt til onsdag, da de var fødselshjelpere for 14 lam. Alle er elever på Stend jordbruksskule. En drømmer om egen gård, en skal bli veterinær og den tredje planlegger en fremtid som landbruksmekaniker.

— Å se lam bli født er like spennende hver gang, sier Marianne Bergesen. Hun kommer fra gård på Osterøy og er vant med lammefødsler.

Smertefri var fødslene neppe, men alt endte godt. Kun en søye måtte ha hjelp og assistanse.

— Jeg holdt sauen, mens Espen og Marianne tok tak i hvert sitt lammebein. Vi fikk den heldigvis ut, forteller Pia Prestmo fra Sandviken. Hun opplevde lamming for første gang, og karakteriserer opplevelsen som interessant.

Nå venter vårgrønne marker på småhoppende, yre krølltopper. Et vårtegn som smelter den kaldeste vintersjel. Måtte de få et langt, godt liv. Mææh.

VÅRTEGN. Ufattelig søte kom de til verden. Pia Prestmo (t.v.) Marianne Bergesen og Espen Holmefjord så 14 lam bli født natt til onsdag.
FOTO: HELGE HANSEN