RUNE CHRISTOPHERSEN rune.christophersen@bt.no

Det er slutt på at pengesterke boligkjøpere må bla seg gjennom hundrevis av annonser for å finne drømmeboligen. Flere meklerfirmaer tilbyr seg nå å finne akkurat den eiendommen du er på jakt etter. Og de begrenser ikke letingen til boligene som allerede er annonsert til salgs. DnB Eiendom er blant selskapene som prøver å overtale huseiere i attraktive strøk til å selge.

Meklerfirmaet sender ut en mengde skriv til potensielle boligselgere i det aktuelle området. Adressatene blir plukket ut etter postnummer. I brevet blir det fristet med "god pris gjennom et diskret, trygt og enkelt salg".

— Dette er noe vi begynte med i år, og sånn sett er det et nytt tilbud fra vår side.Vi har utviklet et omfattende system for å hjelpe kundene med å finne drømmeboligen, sier faglig leder Sveinung Minde i DnB Eiendom.

I brevet opplyses det at meklerselskapet søker eiendom på vegne av en klient. På den måten blir ikke boligen tilbudt i det åpne markedet, noe som kan føre til lavere pris. Til gjengjeld lokkes det med at alle omkostninger, også meklerprovisjon, blir dekket av kjøperen.

Trenger ikke være styrtrik Normalt er det selger som er oppdragsgiver, som etter loven skal betale meklerprovisjon.

— Dette er bare en av metodene vi bruker for å sondere markedet. Vi nøyer oss ikke bare med å sende ut brev, sier Minde.

— Hvor kjøpesterk må man være for å kunne nyte godt av en slik service?

— Vi klassifiserer ikke kundene våre, sier Minde.

Meklerselskapet tar ikke for den meget omfattende researchen, dersom handelen går i vasken.

Også Postbanken Eiendomsmegling påtar seg kjøpsoppdrag, men i liten grad. - Dette er noe jeg stort sett har gjort for venner og kjente. Jeg visste ikke at andre tilbød det på det åpne markedet, sier daglig leder Svein Erik Ellingsen i Postbanken Eiendomsmegling.

- Går ikke til markedspris Daglig leder Trond Lorentzen i Eiendomsmegler 1 Vest har selv fått brev i postkassen fra DnB Eiendom med tilbud om å få solgt huset sitt. Men han har ingen planer om å bruke samme metode selv.

— Vi anbefaler folk å markedsføre eiendommen for å få den beste prisen. Jeg har vondt for å tro at de oppnår markedspris på denne måten, sier Lorentzen.Også flere andre meklere er kritiske til kjøpsoppdrag.

— Vi skal være litt forsiktige. Jeg har hørt om folk som har følt seg støtt av å få et slikt brev i postkassen. Det er en av grunnene til at vi ikke gjør det, påpeker daglig leder Ellen Økland i Bergensbankens Eiendomsformidling.

— Vi har ikke fått noen negative reaksjoner fra publikum. Vi utvikler kontinuerlig produktet vårt for å lette boligsøket for våre kunder, og det synes folk er bra, sier Sveinung Minde.