— Ingen vet hvem som sitter med disse viktige opplysningene om oss nå. Det er skummelt å tenke på hva de kan bli brukt til, sier de to jentene, som leier hybel i bygården.

EiendomsMegler 1 la like godt ved leiekontraktene til seks hybelboere i prospektet da bygården skulle selges. Da havnet navn, personnummer, telefonnummer, underskrift, leiebeløp og hvor mye de har betalt i depositum, også på internett.

— Det var helt tilfeldig at jeg oppdaget det. Jeg tok et prospekt av ren nysgjerrighet da det var visning her, og jeg må si jeg ble sjokkert da jeg fant mine private opplysninger i papirene, sier Ingunn Hella Kartveit. Sjokket ble ikke mindre da opplysningene i tillegg havnet ute på nettet.

— Dette er helt klart en prinsippsak. Personvernet i dette landet er i ferd med å flyte helt ut, mener hun.

Heldigvis ikke svindlet

Begge er flittige brukere av betalingskort, og de er skremt av tanken på hvordan et navnetrekk og et personnummer for eksempel kan misbrukes i kombinasjon med opplysninger på et bankkort. Heldigvis er de ikke blitt utsatt for svindelforsøk.

— Jeg kommer til å bli mer forsiktig med å gi opp personnummeret mitt igjen. Jeg kan egentlig ikke skjønne hva det har å gjøre på en leiekontrakt. Dette er et tillitsbrudd mellom oss og den tidligere huseieren, sier Hella Kartveit.

— Det hadde tatt eiendomsmekleren tre minutter å stryke over de private opplysningene. Men de minuttene hadde de tydeligvis ikke, sier Isabell Warsla.

Kontaktet politiet

Hella Kartveit ble så irritert over å få sine personlige opplysninger lagt ut for hele verden, at hun kontaktet både Datatilsynet og politiet.

Ifølge Datatilsynet krever personopplysningsloven at den enkelte gir sitt samtykke dersom opplysninger av personlig karakter blir gitt ut i offentligheten. Loven sier også at den ansvarlige skal erstatte den skade som er oppstått. I praksis må man ha lidd et personlig tap for å få erstatning.

— Da jeg ville politianmelde EiendomsMegler 1, fikk jeg beskjed av politiet at det ikke var vits. Saken ville bli henlagt på grunn av manglende kapasitet, sier Ingunn Hella Kartveit.

- Det var en tabbe

Daglig leder Trond Lorentzen ved kontoret til EiendomsMegler 1 i Bergen sentrum, legger seg helt flat og innrømmer at det er gjort en tabbe.

— Vi gjør vårt ytterste for å være så profesjonelle som mulig i vårt yrke. Når vi selger et hus med flere leietakere, må vi legge frem dokumenter slik at kjøper vet hva han kjøper. Det var en tabbe at vi ikke strøk bort personnummer fra leiekontraktene. Dette er rettet opp og beklaget overfor de det gjelder. Hvis de ikke aksepterer beklagelsen, vil vi gjerne snakke med dem igjen, sier Lorentzen.

— Er det vanlig at det står slike personopplysninger i leiekontrakter?

— Det varierer veldig. Noen kontrakter har det. Andre har fødselsdato, noen har ingenting.

— Er det vanlig praksis hos dere ikke å stryke ut slike opplysninger når de står på leiekontrakten?

— Vi har selvfølgelig en praksis på å stryke ut personlige opplysninger. Dette var et engangstilfelle. Det var en tabbe, erkjenner Lorentzen, som innser at firmaet har brutt datatilsynets lover.

SKUMMELT: Ingunn Hella Kartveit (t.v.) og Isabell Warsla synes det er skummelt å tenke på hva navnetrekk og personnummer kan brukes til i kombinasjon med opplysninger på bankkort.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ