MARTE INGEBORG STANGENES (tekst og foto)

— Det fristet lite med russebil, det er oppbrukt, sier Ingrid Brekkhus, førstesyklist. Hun liker gamle tohjulinger. Flere likte ideen hennes og i påsken ble det mekket sykkel i solskinnet.

Sykkelstyret

Hva sier russen til dette?

— Det virker som de syns det er kult, men om de sier det for å trøste oss, det vet jeg ikke, funderer Pia Lillebøe Berntzen, visuelt ansvarlig..

I sykkelstyret sitter dessuten Ingrid som president, Lorentz Erland Linde som tekniker og Svein Hermansen som koreograf, verbal terrorsjef og pressetalsmann

— Enkelte synes det er teit, men det er gjerne de vi synes er teite, så da går det opp i opp, flirer pressetalsmann Svein.

— Vi er ganske stolt over konseptet vårt, og jeg tror vi kommer til å få det sinnssykt gøy, tilføyer Lorentz.

Billig russefeiring

Sykkelrussen blir sponset av Sykkelgjenvinning, og har betalt 500 kroner hver for brukte sykkel i ekte 1950-tallsstil. Påsken ble brukt til pussing, montering og lakking i rødt og blått.

— Dette binder oss sammen sosialt og er mye billigere enn om vi skulle hatt bil, forklarer Pia.

— Bevisst miljøvalg er bare vikarierende motiv for meg, sier Svein, men alle er enige om at det heller ikke er noen ulempe å være miljøvennlige.

— Vi gjør det jo selvfølgelig mest fordi vi vil ha det gøy, konstaterer Lorentz.

— Og det har vi jo, slår Svein fast.

Ingrid fikk «panikk» etter å ha vært i Grieghallen og hørt om alle ulykkene som har skjedd med russebiler.

— Da var jeg i alle fall glad for at jeg har valgt sykkel i stedet.

Ikke de mest pripne russene

Er dere liksom den snille russen?

— Det kan kanskje oppfattes sånn, men det er ikke ment slik, og sykkelrussen er ikke de mest pripne, erklærer pressetalsmannen på syklistenes vegne.

Gjengen har planer om å delta på alle mulige russearrangementer, men må begrense syklingen til realistiske avstander. Dessuten frykter de at sykkelruss vil være litt ekstra utsatt for angrep fra medruss. For «egging» for eksempel.

— Men vi er ikke redde! Svein sier bare noe stygt til angriperne, eller så sykler vi fra dem, planlegger styremedlemmene.

I Hovedprosesjonen

De kreative tredjeklassingene håper å få innpass i Hovedprosesjonen 17. mai, og koreograf Svein har allerede planlagt en mengde triks for publikum. Søknaden derimot, er ennå ikke levert.

Hvordan blir det å trø hele Hovedprosesjonen dagen derpå?

— Da har vi jo trent lenge. Jeg tror det går bra, jeg, håper Svein.

— Uansett har vi har tenkt å montere støttehjul på syklene, spesielt på guttenes sykler, ler Pia.

— Hva med et promillesyklingskurs?

— Disse syklene går ikke fortere enn fem kilometer i timen, så jeg tror ikke det er så farlig, beroliger sykkelrusspresident Ingrid.

Alle syklistene håper på en uforglemmelig russetid, og ingen av de fire «gründerne» tror dette er noe de kommer til å angre på.

— Dette skal bli min aller beste russetid, tror Lorentz.

MALER OG MEKKER: BHG-elevene brukte påsken til å gjøre syklene klare for russetiden. Til høyre Pia Lillebøe Berntzen, delvis skjult til venstre Ingrid Brekkhus.