En tidlig novembermorgen i Grimstadvegen i Ytrebygda i fjor. En 49 år gammel bilist venter på at det skal bli klar bane til å svinge til venstre, da en syklist passerer foran ham i retning Kokstad/Sandsli.

Syklisten oppfatter at biler beveger seg mot han, og gjør det han kan for å unngå påpåkjørsel.

— Jeg reagerte med å skrike og slå ut med armene fordi jeg var på nippet til å bli påkjørt, forteller den 53 år gamle syklisten til bt.no.

Han sykler deretter videre opp på fortauet.

— Jeg tenkte ikke mer over det før jeg hørte at han spant etter meg. Jeg gløttet bak og så at bilen kom rett bak meg opp på fortauet. Han traff sykkelen på fremhjulet, og både jeg og sykkelen for ned i en skrent.

— Jeg var nærmest i sjokk, og hadde smerter i armen etter at håndleddet var ødelagt. Det kom folk ut av bilen mens jeg lå der nede, og jeg var livredd for at det skulle skje mer, forteller syklisten.

På Haukeland sykehus ble det senere konstatert håndledds- og ribbensbrudd.

Vott som bevis i retten

Bergen tingrett har nå dømt bilisten til fengsel i 45 dager etter voldsepisoden. Mannen nektet straffskyld i retten, og forklarte at syklisten «viste han fingeren».

Han fortalte at han ble frustrert fordi han forut for denne episoden hadde opplevd lignende atferd fra syklister. Med i bilen hadde han også med seg konen, som spratt ut av bilen og ropte «Hvorfor holder du på sånn? Du har vist fingeren til oss tre dager på rad nå», mens syklisten lå i grøften.

— Jeg hadde vært i Barcelona dagene før så det kan umulig være jeg som har vist dem fingeren, sier 53-åringen.

I retten la han frem votter som han hadde på seg under hendelsen.

- Fare for liv

Bilisten har forklart at han ville kjøre opp i busslommen for å snakke med syklisten, da han mistet kontrollen over bilen.

Et vitne har imidlertid forklart at bilen akselererte før han kjørte opp på fortauet. Retten avviste bilistens forklaring, og mener at 49-åringen med vilje kjørte etter syklisten.

«For retten fremstår det som et rent hell at sammenstøtet ikke medførte mer alvorlige personskader eller tap av liv», heter det i dommen.

Vil bli anket

Retten har lagt til grunn at bilisten oppfattet at syklisten viste fingeren, men har i liten grad vektlagt dette i straffeutmålingen.

Den «aggressive og hensynsløse» kjøringen krever, ifølge retten, en streng reaksjon. Mens aktor ba om 21 dager fengsel, valgte tingretten å mer enn doble denne straffen.

Bilisten må også betale en oppreisning på 20.000 kroner til syklisten, som i etterkant av hendelsen har hatt betydelige smerter på grunn av feilstilling i bruddene. Han har nylig gjennomgått en operasjon, og er nå sykmeldt i syvende uke. Han har ikke vært i stand til å sykle igjen etter ulykken.

Bilistens advokat, Anette Vangses Askevold, varsler at dommen kommer til å bli anket.