Oktober for halvannet år siden. Erik Hanson oppdager en ung mann sovende bak rattet i en bil. Han er ruset. Mannen forsøker å stikke av ved å rygge bort. Plutselig gjør han en sving og slår politimannen over ende. Den venstre foten havner under det ene hjulet.

— Beinet ble knekt tvert av og hang og slang i hud og scener. Jeg brakk foten på fire steder, sier Hanson.

For at rømlingen skal komme seg unna, må bilen kjøre forover igjen. Forbi der Hanson ligger.

— Jeg fikk reist meg og kastet meg bort før han kjørte forbi.

Hanson tror ikke han var langt unna døden på dette oppdraget.

- Gått veldig inn på meg

De neste 14 dagene er 38-åringen innlagt på sykehus. Dagevis med sterke smerter blir dempet av en flom av medikamenter.

En støtteskinne festet med fem-seks skruer blir operert inn i foten.

Hanson er 100 prosent sykmeldt i over to måneder. Men det tar halvannet år med hel eller delvis sykmelding før han er i full jobb som politimann igjen, forteller han.

Ifølge dommen mot mannen som kjørte, har Hanson betydelige psykisk problemer som følge av hendelsen. Ikke bare som følge av påkjenningen av selve hendelsen, men også dødsangst på grunn av det som kunne ha skjedd. «Han opplever tristhet, søvnløshet, utrygghet og usikkerhet i forbindelse med utøvelse av jobben», står det i dommen.

— Dette har gått veldig inn på meg og familien min. Jeg kunne blitt drept, sier han.

- Dette må du ordne selv

38-åringen, som ble intervjuet i Politiforum i forrige uke, er kritisk til oppfølgingen han fikk fra både arbeidsgiveren, Hordaland politidistrikt, og fagforeningen Politiforbundet.

— Jeg er svært skuffet. Det var ikke mye jeg ba om. Man er i en veldig sårbar situasjon og tenker mye. Heldigvis holdt kolleger kontakt med meg, sier den erfarne politimannen.

Her er det Hanson opplever svikt:

  • Ingen i ledelsen tok jevnlig kontakt med ham mens han var sykmeldt, verken for å spørre hvordan det gikk, hjelpe med praktiske ting eller planlegge returen til jobb.
  • Politiforbundet fortalte ham at han ikke hadde rett på bistandsadvokat. Det viste seg å være galt.
  • En etterforsker fortalte at han ikke hadde rett på voldsoffererstatning. Det viste seg å være feil, ifølge Politiforum.
  • Politiforbundet avslo å hjelpe ham med en rekke skjema.

— Jeg fikk beskjed om at det måtte jeg ordne selv. Men det var ikke så lett i en periode jeg var medisinert og slet psykisk, sier han.

- Et slag i ansiktet

Ifølge Hanson virker det ikke som politiet hadde noen rutiner for hvordan tjenestemenn skal følges opp etter slike hendelser.

— En i ledelsen sa til meg at «alle tror at andre gjør det, men så er det ingen som gjør noe», sier han.

Hanson håper nå at ledelsen i bergenspolitiet kan skjerpe rutinene for oppfølging slik at andre ikke opplever det samme som ham.

I november i fjor ble 26-åringen som kjørte over Hanson dømt for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap og vold mot offentlig tjenestemann. Han ble også dømt for en rekke andre forhold, og fikk syv måneders ubetinget fengsel.

Ifølge Politiforum soner han i åpen anstalt.

— At han ikke fikk mer enn syv måneder var et slag i ansiktet. Aktor krevde ett år og to måneder. Årsaken er nok at han ble dømt for uaktsomhet, ikke for å ha kjørt på meg med forsett.

Mannen ble også dømt til å betale Hanson 75.000 kroner i erstatning for tort og smerte.