— Medlemsstrømmen skyldes nesten utelukkende misnøye med BIRs nye papirsorteringsopplegg. Det er lenge siden sist jeg opplevde tilsvarende engasjement for en miljøsak, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund.

Normalt får forbundet rundt 40 nyinnmeldelser i måneden. Nå strømmer det på med støtteerklæringer og nye medlemmer hver eneste dag.

Han slår fast at forbundet har truffet bergenserne på hjemmebane med aksjonene mot BIR, som fra oktober ville ha sine kunder til selv å skille papp fra papir.

— Vi får stadig inn meldinger fra folk som fortsetter å sortere som før, med papp og papir i samme containere, sier Oddekalv.

Forrige uke aksjonerte flere medlemmer av Miljøverndepartementet mot den nye ordningen til BIR. Med spraymaling dekket de til ordet «ikke» på reklameplakater på BIRs papirinnsamlingsbiler. Dermed ble budskapet det motsatt av det renovasjonsselskapet prøvde å formidle.

— Slike, og tilsvarende aksjoner kommer vi til å fortsette med, sier Oddekalv.

FÅR STØTTE: Knut Oddekalv og Miljøvernforbundet traff bergenserne på hjemmebane med aksjonen mot BIRs nye opplegg for papirsortering.
Foto: Vegar Valde