Irene Trengereid (36) har astma. Hun har hatt en svært tung vinter.

— Det har vært helt grusomt. Jeg har brukt mer medisin enn jeg pleier, og jeg holdt meg mye inne denne vinteren, sier hun.

Tall fra Apotekforeningen viser at det er solgt mye mer astmamedisiner i Hordaland i januar og februar i år enn i samme periode i fjor.

— Det er uvanlig høye tall. Hordaland har et markant høyere forbruk enn resten av landet, sier informasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal.

Det økte forbruket av astmamedisiner henger nok sammen med at det har vært veldig kaldt og at vi har hatt høy luftforurensing i Bergen denne vinteren.

Birger Lærum, konstituert overlege

På landstoppen

Tallene viser tydelig at salget av både anfallsmedisin og forebyggende medisin er vesentlig høyere i Hordaland i januar og februar 2010 enn året før.

I Hordaland økte omsetningen av astmamedisin målt i «definerte døgndoser» (DDD) med 4,7 prosent i januar og februar i år sammenlignet med samme periode i fjor.

I landet totalt sett ble forbruket redusert med 0,3 prosent. Omsetningen av forebyggende astmamedisin i Hordaland økte med 7,8 prosent fra februar 2009 til februar 2010.

Se hele statistikken fra Apotekforeningen her.

— De fleste apotekene i Hordaland ligger i Bergen, så dette tyder på at det er mange i Bergen som har hatt luftveisproblemer denne vinteren, sier Soldal.

Ti minutter i sentrum, så har jeg store problemer med å få puste og føler jeg blir kvalt.

Irene Trengereid, astmatiker

- Frustrerende

Kulde og forurensing irriterer luftveiene og gjør at flere med luftveissykdommer må øke mengden medisiner, ifølge ekspertene.

— Det økte forbruket av astmamedisiner henger nok sammen med at det har vært veldig kaldt og at vi har hatt høy luftforurensing i Bergen denne vinteren, sier Birger Lærum, konstituert overlege ved lungepoliklinikken på Haukeland universitetssykehus.

Det har trebarnsmor Irene Trengereid tydelig fått merke. Hun har sittet i vinduet mens barna har vært ute i snøen og lekt.

— Jeg har følt meg veldig innestengt og har vært mer asosial. Jeg blir syk av forurensingen og unngår byen så mye som mulig. Ti minutter i sentrum, så har jeg store problemer med å få puste og føler jeg blir kvalt, sier hun.

— Det har vært frustrerende å være astmatiker i vinter. Nå håper jeg våren snart kommer og gjør det bedre.

Har du hatt luftveisproblemer i vinter? Del dine erfaringer her.