I går startet de første butikkene i Hordaland med medisinsalg. Du sparer mellom fem og syv kroner ved kjøp av vanlige legemidler som Paracet, Ibux og Otrivin, viser Bergens Tidendes rundspørring.

Kunder sto klar

Da BT besøkte Rema 1000 på Heiane på Stord i middagstider i går, var betjeningen i gang med å pakke opp første medisinforsending. Den første kunden sto parat til å handle medisiner langt billigere enn han kunne gjort i det lokale apoteket.

— Jeg skal ha Paracet til medisinskrinet på jobben, og kom i dag fordi en kollega er litt syk, sier lagerarbeider Jan Ivar Olsen fra nabobedriften Albert E Olsen. Som fra i går slapp å kjøre fra Heiane til apotekene på Leirvik for å kjøpe smertestillende.

BTs rundspørring viser at billigkjeden ligger opptil 17 prosent lavere enn dyreste apotekpris. En 20-pakning med Paracet koster 32 kroner hos Apotek1-kjeden, mens du slipper unna med 27 kroner hos Rema.

De andre billigkjedene er ikke kommet i gang med salget, og vil ikke avsløre sine priser ennå. Alt tyder på at de vil legge seg tett opp til Rema 1000 sine priser.

- Fornuftig nivå

— Vi registrerer Rema sine priser. 15 prosent under apotek høres ut som et fornuftig nivå, sier informasjonskonsulent Terje Gulbrandsen i ICA Norge, som blant annet driver Rimi-kjeden. Rimi starter medisinsalg i godkjente butikker på nyåret.

Konserndirektør Per Roskifte i NorgesGruppen, som eier butikkjedene Kiwi, Spar, Meny og Safari, understreker at de skal være konkurransedyktige. Hver enkelt kjede fastsetter prisene, men forskjellene vil neppe bli store.

Nærmere 300 butikker, kiosker og bensinstasjoner er godkjent som utsalgssteder for medisin i Hordaland. På grunn av stor pågang til produsentene vil det ta tid før bestilte medisiner er på plass i butikkhyllene.

— Vi leverer bestilling i disse dager, og får ikke varene før over nyttår, sier markedssjef Jarl Berentsen i Os-baserte Drageset SuperSpar.

Dyr 7-Eleven

Kveldsåpne kiosker, bensinstasjoner og helsekostbutikker blir dyrere enn dagligvarebutikkene. Nesespray er hele syv kroner dyrere hos 7-Eleven enn apoteket.

— Prisene fornærmer ingen. Det er tilgjengeligheten som er vårt fortrinn, sier administrerende direktør Paal Hansem i 7-Eleven Norge. I løpet av dagen skal alle hans kiosker i Bergen ha smertestillende og nesespray bak disken.

Verken Sunkost på Torgallmenningen eller Kinsarvik Frukt hadde i går kommet i gang med medisinsalget.