Kulturdepartementet forklarer kuttet med en ryddesjau i de mindre bevilgningene på kulturbudsjettet.

— Jeg skjønner at de gjerne ville hatt bidrag fra oss, men vi har gjort en opprydning i en del småposter på vårt budsjett, og jeg tror ikke at bortfallet av dette relativt lille tilskuddet vil true festivalens kvalitet, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet.

Overrasket festivalsjef

Mediefestivalens ledelse har ikke fått forvarsler om kuttet i pengestøtten på 410.000 kroner.

— Det kom litt overraskende fordi vi ikke har fått noe forvarsel om kutt. Vi søker støtte hvert år, og har mottatt støtte siden 1990-tallet, sier Guri Heftye, festivalsjef for Nordiske Mediedager.

Nordiske Mediedager som arrangeres hvert år i Bergen, har et budsjett på åtte millioner kroner.

Festivalen som avsluttes med Gullruten i Grieghallen i Bergen, vil merke kuttet på 410.000 kroner godt, ifølge Heftye.

— Dette er et høyst reelt kutt vi må forsøke å dekke inn. Vi er blitt store, 1700 deltakere, og det koster å lage Nordiske Mediedager. Vi arrangerer blant annet en egen mediekonferanse for elever i videregående skole, sier hun og legger til:

— Dette er et gratistilbud til skolene i Hordaland der 700 skoleelever får et program med foredrag og debatter spesielt spisset mot denne målgruppen.

Vil være uavhengig

Den økonomiske støtten fra det offentlige har ført til at flere har fått muligheten til å besøke festivalen, ifølge Heftye.

— Vi har også valgt å ha deltakeravgiften på et nivå som gjør at også mindre medier har råd til å delta, sier hun.

— Kan dere ikke bare knytte til dere flere sponsorer?

— Vi jobber kontinuerlig mot sponsormarkedet og har allerede en rekke sponsorer, men vi har ikke lyst til å bli et gjennomsponset produkt. Vi er opptatt av integritet og av å ha en redaksjonell profil, sier hun, og legger til:

— Vi har ikke gitt opp kampen, og sendte fredag et brev til Hordalands-benken og kulturkomiteen på Stortinget i håp om at bevilgningen kommer på plass, sier hun.

Kulturministeren vil delta

Kulturminister Thorhild Widvey (H) har vært utsatt for sterk kritikk fra ulike medieaktører etter forslaget om en felles lav sats for papir- og nettaviser og kutt i pressestøtten.

Men hun har ikke et ønske om å droppe neste års mediefestival av den grunn, ifølge statssekretær Borgundvaag.

— Nordiske Mediedager er et viktig treff for mediebransjen, og blir statsråden invitert stiller hun nok gjerne til åpningen. Festivalen har etter hvert blitt et stort arrangement der tunge bransjeaktører er involvert, sier han.