EIRIK DAMSGAARDJAN M. LILLEBØ (FOTO) eirik.damsgaard@bergens-tidende.no Katmandu

– Og han fikk nylig en walkman og noen kassetter med musikk

I tillegg har ambassadesekretær Ola Jenssen levert brød til Berg.

Daglig får Trond Berg besøk fra norske misjonærer i Katmandu, som har organisert besøksrunder på omgang. Både Den Norske Tibetmisjon og Santalmisjonen, som driver en norsk skole, har misjonærer i landet. Til sammen bor syv misjonærfamilier i byen.

– Det psykiske presset hardest Middagsporsjonene han får levert ved gitteret er gryterett eller pasta, noe som gjør at Berg også har fått en hale av tiggere blant medfangene. Det opplyste han da Bergens Tidende besøkte ham. På grunn av tiggerproblemet og forholdet til medfangene, ba Berg om at varm mat kom litt sjeldnere.

– Jeg tror det psykiske presset er det hardeste. Han har aldri klaget på fysiske overgrep, vold eller aggresjon i fengselet, sier Frivold.

Ifølge Frivold får fangene bare ris med linsefrøsuppe daglig.

– Vil neppe skade misjonen Tibetmisjonen opplyser at den religiøse situasjonen i Nepal er spent.

– De kristne miljøene er vokst de siste 10-15 årene. Kristendommens utvikling er stadig holdt under oppsikt, sier Frivold.

Han sier at Tibetmisjonen ikke kjente til Berg før han ble pågrepet og anklaget for ulovligheter. Frivold betviler at denne enkeltsaken vil skade engasjementet til norske misjonsorganisasjoner i Nepal, som driver i et avtaleregulert samarbeid med myndighetene.

Deler celle med 20 fanger Trond Berg sier til Bergens Tidende at han ikke har vært utsatt for noen form for fysiske overgrep i fengselet.

— Jeg savner familien min, sier Trond Berg gjennom gitteret i Bhadra Central Prison i Katmandu. Han deler rom med 20 fanger og får bare dusje i kaldt vann.- Det beste er om det legges internasjonalt press på saken. Vet du hvordan det går med saken hos Amnesty International? spør Berg.

Den 36 år gamle nordmannen sitter fengslet og tiltalt for ulovlig misjon og delaktighet i bestikkelser av hinduer. De øvrige utlendingene i Katmandu-fengselet teller over 20. De fleste er pågrepet for narkoforbrytelser.

Berg står som klistret inntil gitterporten for at vi skal høre hvert ord. Han sier han får ganske bra behandling. Med de daglige besøkene fra det lille norske miljøet i Katmandu har han nok mat.Katmandu ligger 1400 meter over havet, i en kuldegryte der nattetemperaturen kryper under null i vintermånedene. Berg sier han sover i sovepose, og han har tepper nok.

— Jeg fikk madrass av ambassaden, sier han.

fakta/ Trond Berg-saken

Pågrepet 29. oktober sammen med den indiske pastoren Timothi Rai (40) og to lokale nepalesere i landsbyen Rajbiraj i Sørøst-Nepal. Inderen møtte Berg tilfeldig i dyreparken i Katmandu, og inviterte ham med til landsbyen. Berg hevder han selv bare var passiv deltaker under et kristent møte.

Tiltalen gjelder forsøk på å omvende personer fra hinduismen til kristendom gjennom misjonsvirksomhet, bestikkelser på 40.000 rupier (5000 kroner) og kristelig litteratur. Tiltalen har en samlet strafframme på tre års fengsel. Dersom hinduer påviselig hadde forlatt sin religion, ville strafferammen blitt doblet. Tradisjonell misjonsvirksomhet er forbudt i Nepal.

Berg sier han er utsatt for fabrikkerte bevis og falske anklager. Han er nektet løslatelse mot kausjon, under henvisning til den høye strafferammen og at han er utlending. Saken kommer dermed opp i landsbyen Rajbiraj om 2-6 måneder.

Berg tilhører menigheten Levende Ord i Bergen, og dro på en tremåneders misjonsreise til Nepal etter privat initiativ. Norske myndigheter arbeider for løslatelse. Amnesty International vurderer å gjøre ham til den første, norske samvittighetsfangen.

Trond Berg får snakke i noen få minutter gjennom porten til luftegården i Katmandus største fengsel.