• Siden Bente Skari er min personlige favoritt, gleder jeg meg dobbelt til å lage gullkaken hennes. Ellers kanskje det blir gullkakene?

Bernt Lie-Nielsen (57) er den eneste «offisielle» bergenseren i ski-VM. Med den reneste kremjobben. Ikke rart han sprudler før avreise til Val di Fiemme i helgen. Tredje generasjon i den velrenommerte bedriften Lie-Nielsen er nemlig den norske troppens baker— og konditormester. Medalje til Bente eller en annen norsk utøver, betyr en trivelig jobb for den glade baker.

Styrer unna marsipan

— Siden jeg skal operere i et aktivt toppidrettsmiljø, styrer jeg unna den tradisjonelle marsipanen. Tenker medaljevinnerne skal få snadderspesialiteten vår med sunne bær innbakt i gelé på toppen. Laget egenhendig av meg, helt fra bunnen av. Ikke noe posekjappheter her i gården, men ekte vare, lover mesteren i Bjørnsons gate som leder et tradisjonsrikt firma for finere bakverk. Seks utsalg og rundt 80 ansatte får klare seg uten sjefen mens ski-VM står på - fra 18. februar til 2. mars.

Eget VM-brød

Bransjeorganisasjonen Brødfakta står bak dette opplegget. Siden tidlig på 80-tallet har norske bakere forsynt OL- og VM-tropper med spesialbrød og lekkerbiskener. Bernt Lie-Nielsen var på plass under vinter-OL i Salt Lake City, og gjorde tydeligvis en jobb som på mange måter falt i smak blant aktive og ledere. De ville ha ham med denne gang også. Bergensk bakverk og personlig sjarm sto til gull!

— Jobben min består i hovedsak av å lage brød hver eneste dag. Kaker ved behov. Vi har leiet et lokalt bakeri, jeg rykker inn når der er ledig kapasitet. Brødfakta har komponert et eget VM-brød, mye etter mine faglige innspill.

— Ikke noe dop vel?

— Sunt og godt kosthold med riktig ernæring til toppidrettsfolk. Mye karbohydrater. Ikke noen humburg her i gården, sier Lie-Nielsen som personlig er sterkt ski-interessert, men samtalen blir heller kort når vi ber VM-fareren ramse opp sin egen idrettskarriere. Han mumler litt om squash i 20 år og en fotballfortid i Fjell-Kameraterne ...

Elsker å eksperimentere

— Underveis i mesterskapet kommer jeg helt sikkert til å prøve noe nytt og spennende. Jeg er fagidiot, elsker å eksperimentere, men når det gjelder medaljekakene kjører jeg safe. Da skal alle som en av de norske på premiepallen få konditorvarer av ypperste, velprøvde kvalitet.

Sier toppidrettsbakeren fra Bergen som trekker i representasjonsgenseren fra Dale som alle de andre i troppen. Når han ikke står der i bakeruniformen mellom gullkakene i sin italienske konditori-base!

VM-BAKEREN: Baker- og konditormester Bernt Lie-Nielsen ser frem til å overøse den norske skieliten med sunt brød og lekre bergenske medaljekaker under VM i Val di Fiemme. FOTO: ARNE NILSEN