SILJE VESTVIK

Navn: Martin Qvindesland Grønnevet

Alder: 30 år

Sivilstatus: Gift med Ellen

Aktuell: Sjefmeteorologen ved Storm Weather Center sørger for at folk vet om de skal ta på seg solhatt eller sydvest

— Som meteorolog mister du small talk tema nummer én, sier Martin. Sjefmeteorologen har jobbet i Storm siden 2001, men vet fremdeles ikke alltid om han skal si hva han jobber med i selskap når folk snakker om været.

— Hvis jeg forteller det stopper samtalen enten helt opp, eller så får jeg en mengde spørsmål jeg ikke alltid er like klar for å svare på, ler han.

— Men jeg trives godt. Jobben er variert og været er så komplekst at man alltid har mye igjen å lære.

I ferieperioder øker antallet forespørsler fra både privatpersoner og media. Alle vil vite hva de kan vente seg på fridagene sine, enten de skal til fjells og lurer på når de bør måke hyttetaket eller planlegger å male garasjen hjemme i by'n.

— Vi merket godt det ekstra trykket før påske. Været angår jo alle, hele tiden. Det tar ikke ferie.

Alltid vært interessert i vær

Martin Qvindesland Grønnevet er egentlig Sotrastril, men flyttet til Ålesund som 3-åring. Da han skulle begynne å studere var Bergen det naturlige valget for en ålesunder som ville ut i verden.

— Østlandet er for flatt, smiler Martin. På Universitetet tok han realfag etter innfall- og lystmetoden, og tilbrakte to år med geologi- og geofysikkfag i Longyearbyen.

— Jeg er glad i å være ute og gå på tur, og da er Svalbard et sted som frister. Studiemiljøet er spennende, og det finnes mye natur og mye vær der, forteller han. Men tilbake i Bergen syntes han det var deilig å kunne gå på tur uten gevær.

Meteorologifaget endte Martin opp med på litt tilfeldig vis. Noen meteorologer har visst hva de skulle bli hele livet og fører temperaturmålinger fra hagen inn i en notisbok fra 5-årsalderen av.

— Sånn var ikke jeg, sier han. I stedet tok student-Martin status på egen fremgang midtveis i studiet, fant ut at han tilfredsstilte opptakskravene til meteorologistudiet, og begynte på hovedfag i vær uten et eneste meteorologifag fra før.

— Men jeg har alltid vært interessert i været. Det følger med når man liker friluftsliv og tilbringer mye tid utendørs, forteller han.

- En ekstrem ferskvare

Livet som værmelder har også sine praktiske fordeler.

— Før måtte jeg følge med på værmeldingen på tv. Det trenger jeg ikke nå som det er meg som lager den, sier meteorologen, som helst skal ha seg en til to dager på ski i uken. Og gjerne på Ulriken når snøvær og fridager klaffer i heldige sammentreff. Han deltar aktivt i Turlaget som en av mange ressurspersoner i friluftsmiljøet, men selv om han liker seg på Gullfjellet og Kvamskogen hender det ofte at han savner Sunnmørsfjellene han ble slept med på tur i som liten.

Hver torsdag er innboksen hans som regel full av forespørsler fra venner som har tenkt seg til fjells i helgen.

— Og hvis jeg da melder feil, er det mye godartet kjeft å få. Spesielt hvis jeg sier at været blir dårlig, og så blir det ok likevel, ler Martin. For av og til er det bortimot umulig å forutse hvordan elementene vil oppføre seg.

— Været er en ekstrem ferskvare. Utfordringen for en meteorolog er å tore å være så spesifikk at varselet gir mening, uten å bli så detaljert at det helt sikkert blir galt, sier Martin.

Sjefmeteorologen er en praktisk mann, og liker å gjøre ting selv, særlig i sitt gamle hus som stadig har behov for nye spikre og planker.

— Jeg forsøker å leve etter den filosofien som sier at hvis man evner å glede seg over de små ting, da er man oftere glad, sier mannen med full kontroll over hvor høy- og lavtrykk måtte befinne seg til enhver tid. I hvert fall så lenge han er på jobb.