– Vi hørte noen merkelige skrapelyder om kvelden. Det hørtes ut som om noen skrapte på glass. Først trodde vi det var ungene som holdt på med noe, men da vi sjekket sov de godt alle sammen, forteller Trond-Erik Næss på Kråkenes til bt.no.

– Vi fant ikke ut hva det var, så vi gikk så og lå oss, forteller konen Bente-Lise Gundersen.

– Helt vettskremte

– Klokken syv om morgenen sto tre av barna på soverommet vårt, helt vettskremte. De hadde også hørt lyder, og sa det var noe som levde inne i vedovnen, forteller Trond-Erik.

Barna, Nora (9 år), Hedda (7 år) og Gard (4 år), samt en venninne som var på overnattingsbesøk, Caroline (7 år), hadde oppdaget at det var noe mystisk og levende inne i ovnen.

– To øyne stirret ut på dem

De hadde åpnet ovnsdøren forsiktig, men heldigvis lukket den raskt igjen da to øyner stirret på dem der inne fra. Inne i ovnen satt nemlig en stor kattugle.

Det viste seg at en uglen hadde falt ned gjennom pipen (tre etasjer) og havnet i vedovnen.

I en banankasse

Ikke var det helt lett å få ut uglen heller. De fant frem en stor banankasse som de tettet hullet i.

Så tok de en stor Ikea-pose over ovnen, og prøvde å jage ut uglen. Men uglen ble værende inne i ovnen. Først da far i huset kom til og fikk dyttet med kostebrettet, hoppet uglen ned i kassen.

— Flakset helt fint

Ute i hagen tok de bort lokket over banankassen.

– Da var den raskt på vingene og fløy bort i skogen. Den flakset helt fint, men det forundrer meg at en så stor ugle kan komme ned pipen og inn i ovnen, sier Trond-Erik.

Det var ikke lett å si hvilken type ugle det var med det samme, men etter å ha studert en fuglebok er de ganske sikre på at det er en kattugle de hadde overnattingsbesøk av.

Her kan du lese mer om kattugler.

Bente-Lise Gundersen
PRIVAT