Byredaksjonen lister seg inn på storkjøkkenet bare noen timer før nullpunkt. Jammen er det morsomt å være «flue på veggen» sånn like før ...

Full kontroll

Men de syv kokkelærlingene Jack van der Hidde, Eirik Rønhovde, Jeanette Gutierrez, Marianne Rasmussen, Øyvind Løvdok, Silje Gullaksen og Christina Nordahl og de fire servitørlærlingene Fredrik Andreas Engås, Glenn Erik Osebakken, Karen Agnethe Berg og Roger Evensen ser ut til å ha alt under kontroll. Beroligende.

Også resepsjonslærling Nan-Birthe Os har full kontroll. Hun er ferdig utlært i slutten av mai, og har som oppgave å vise gjestene rundt på hotellet før de setter seg til bords.

— Jeg gleder meg til å vise frem hotellet vårt, sier hun med et serviceminded smil.

Vi tviler ikke et sekund.

Spennende ingredienser

— Skal vi legge opp appetizeren og forretten her nede eller oppe? Marianne Rasmussen og Øyvind Løvdok smyger seg rundt en lang ståldisk ute på storkjøkkenet mens de balanserer stålboller og -fat med spennende, fargerike ingredienser som vi ikke har peiling på hva er for noe.

Persillerøtter, chilisirup, tandoori, safran beurre blanc, rotipuré, filodeig, cummin. Man kan bli svett av mindre!

Og borte i en krok står Jeanette Gutierrez og dynker kveitefileter med hvitvin som om hun aldri har gjort noe annet. Med to fingrer på flasketuten. Helproft!

Syvretters

Gjestene skal nyte tandoorigravet torsk med salat og frisk yoghurtdressing, hvitvinsdampet kveite på asparges med ingefær og safran beurre blanc, rød basilikumssorbet, kyllingfarsert kalvefilet med smørstekt sopp, persillerøtter og teriyakisaus, crème Brulèe med hint av anis og sitrusparfait servert med appelsin og chilisirup til dessert. Uhmmm ...

Og hvitvin og rødvin og hetvin og kildevann og kaffe og te og konjakk og likør og ...

Godt forberedt

— Vi begynte forberedelsene allerede i januar, og har nok brukt mye av fritiden vår til denne middagen. Men det gjør ingenting, dette er kjempegøy, smiler Silje Gullaksen og stikker hodet inn i kjølen for å forsikre seg om at den røde basilikumssorbeten holder riktig temperatur. Det gjør den.

I etasjen over har de fire servitørlærlingene full kontroll. Vinvalget er foretatt og kommet på menyen. I spisesalen står fem runde bord ferdig dekket med enkelt bestikk, blomsteroppsatser og tøyservietter brettet i en imponerende japansk dobbeltvifte. Askebegre og stearinlys står klare i salongene, og aperitifglassene er på plass ved inngangsdøren. Ikke noe slinger i valser, her nei.

Noble gjester

De syv kokkelærlingene og fire servitørene har altså invitert til middag. Det er ingen konkurranse, men en årlig tradisjon. Nå skal de unge gourmetene demonstrere for familie og venner, sjefer og leverandører hva de har lært.

— Kjøkkensjefen er for anledningen byttet ut med Hotell Norge sin, slik at deres lærlinger får vår kjøkkensjef til bords mens vi altså får deres. Det blir litt nifst, for kjøkkensjefer legger merke til så mye som andre ikke gjør, sier en av lærlingene.

— Men vi håper restaurantsjefen og hotelldirektøren og leverandørene (som har sponset all maten) liker det de får servert. Foreldrene våre er vi derimot ganske sikre på; de er jo så stolte av oss at de blir fornøyde samme hva de får servert, spøker lærlingene.

— Ja, du skal hedre din mor og din far, sier Øyvind. Og får gapskratt fra de andre i retur.

Det gjør godt å slippe latteren løs - sånn like før deadline ...

Som et lite PS bør nevnes at Byredaksjonen fikk smake på alle syv retter, og kan tilbakemelde at oppgaven som «prøvekanin» var en udelt behagelig opplevelse.

HELPROFT: Christina Nordahl (fra venstre), Øyvind Løvdok, Marianne Rasmussen og Jeanette Gutierrez ser til at appetizer og forrett er riktig dandert. Uhmmm …
Foto: Oddleiv Apneseth