Paddy svinser rundt i gangene på dyreklinikken. Snuser litt. Det er tørrfisk i luften. Men hvor? Han sirkler inn et bilde, går først på feil side av veggen, men så skjønner han at godislukten kommer fra baksiden av bildet. Jo da, han er en kunstelsker.

Myrbø dyresenter på Espeland i Arna går egne veier for å skape trivsel på venteværelset. De har nemlig åpnet stafettgalleri. Med kunstnere i fri dressur og et dyrebein som stafettpinne. Slik når kunsten ut til både to— og firbeinte.

Tygget litt på bildet

Venteværelset er ikke veldig fullt denne fredag formiddagen. Heldigvis, får vi si. Det betyr ingen syke dyr. I et hjørne står det kaffe, småkaker og hundenam, og veggene er prydet med fargesterke malerier. Femten eller deromkring.

— Disse skal henge i tre måneder, og så går stafettpinnen videre til en annen lokal kunstner, forteller Rannveig Barstad. Hun synes det er en morsom vri med kunstgalleri hos veterinæren. Og altså: På baksiden av bildene vanker det godis. Slik håper man at dyrene skal begynne å like kunsten. Hos schæferen Lola falt i hvert fall et av maleriene i ekstra god smak.

— Da vi hengte opp det ene bildet med kjeks på baksiden, likte Lola det så godt at hun rev ned bildet og tygget hull i det, ler Gisela Kruse, daglig leder på klinikken. En katt som var innom forleden, var også veeeldig interessert.

«Kan lære seg å like det»

Veterinær Kruse tror absolutt at kunstinnslaget på klinikken har noe for seg.

— Vi får nok interesserte dyr! Mennesker trenger ofte tid på å bli kjent med kunst, og slik er det sikkert for dyr også, smiler Kruse og legger til: For hundene er det kjekt uansett. Det er mange gode lukter her, og så får de treffe andre dyr.

Lille, hårete Ranja er ikke særlig interessert i bildene på veggen. Eier Maren Hasti (8) løfter henne opp til bildet, men ingenting skjer. Ranja har nok ikke snute for god kunst. Ikke ennå, i hvert fall.

Gisela Kruse og de andre veterinærene understreker at det nye galleriet ikke stjeler arbeidstiden deres. Kunstnerne ordner opp i det praktiske selv.

Dessuten trenger ikke dyrene å være syke for å komme på visitt.

— Friske dyr kan også komme hit, på den måten lærer de ikke å bli redd for dyrlegen. Dessuten får de treffe andre spennende firbeinte, og det har de godt av. Hunder og katter må også få ha det sosialt, smiler den kreative veterinæren.

GODT BILDE: Kanskje Paddy har valgt seg ut et bilde han vil ha hjemme i stuen? Eller kanskje han bare er ute etter tørrfisken bak bildet? Kunsten kan forresten kjøpes. Av tobeinte.
FOTO: ØRJAN DEISZ