— Hele aksjonen i år blir langt mindre enn i fjor, og for to år siden. Foreløpig har vi bare ett skip klart, den svenske seilbåten Estella. Hvor mange skip og hvor mange deltakere som blir med når den kommer til Gaza i oktober, vet vi ikke i dag, sier bystyrerepresentanten for Rødt,

Estella kom til Oslo fredag, og vil gå til Kristiansand over helgen. Deretter settes kursen rett mot Frankrike. I alle havner den besøker er det lagt opp til politisk og kulturelt program. Hensikten er å skape mest mulig oppmerksomhet rundt aksjonen, og rundt situasjonen i Gaza.

Israel, som har innført total sjøveis blokade av Gaza, har stoppet aksjonene de siste to år. I 2010 var det dramatisk da den tyrkiske båten Mavi Marmara ble bordet av israelske militære i åpen sjø. Det ble kamp om bord, og flere ble drept. I fjor kom ikke flåten seg ut fra gresk havn. Den ble stoppet av greske myndigheter.

I år er det grunn til å tro at Hellas ikke vil bli siste land før Gaza. Det snakkes om flere av de nye demokratiene i Nord-Afrika, som Tunis, Egypt eller Libya.

— Men det er lenge til midten av oktober, og mye er ikke på plass av logistikk ennå, sier Torstein Dahle. Han håper at i det minste én nordmann vil stå om bord på Estella på siste etappe mot målet i Gaza.

I fjor på disse tider var det en rekke norske politikere fra Ap og SV som sa de ville være med. I år er det ingen som har meldt seg, så langt.

Fra svensk side er blant andre krimforfatteren Henning Mankell og skuespilleren Sven Wollter blant dem som er med på Ship to Gaza.