Kreative Janne Gullaksen (27) kan gjøre tre ting på én gang. Minst. Likevel har hun begge beina godt plantet på den nye bjørkeparketten hjemme i Sæterveien.

Den solbrune energibunten jobber fulltid som legemiddelkonsulent. Hun og samboer Kjetil rehabiliterer det gamle trehuset de bor i omtrent fra skrætsj. Hun er mamma til vesle Ulrikke (6 1/2 mnd). Og hun er hobbymaler.

Jobben som legemiddelkonsulent er egentlig pes nok, med mange møter og tidvis stor reisevirksomhet. Men det er en jobb som gir frihet: Mye jobb én dag gir mye fri en annen. Fri til å dyrke hobbyen — oljemalingen.

Gullkantet avtale

Nå har Jannes hobby ført til gullkantet avtale med den nye Handelshøyskolen BI i Lars Hilles gate. De har kjøpt inn tre store, fargerike Janne-malerier. Dessuten har de stilt femte etasjes hvite vegger til hennes disposisjon. Jannes eget «galleri». Hun har allerede solgt flere malerier til både ansatte og studenter.

Det var studieveileder Jannicke Kristiansen som «oppdaget» Janne for BI.

— Jeg la merke til de fascinerende maleriene da jeg var på besøk hjemme hos Jannes lillesøster, Tina. Og da det ble aktuelt med kunst på veggene her på BI, foreslo jeg Janne. Deretter har snøballen bare rullet, forteller studieveilederen.

Alle regnbuens farger

Nå er det tre år siden Janne stakk innom en av byens fargehandlere for å lære seg litt om oljemaling. Hun kom hjem med både pensler, staffeli og en drøss tuber oljemaling i all verdens farger.

— Det aller første forsøket mitt henger her, sier hun og viser inn på soverommet der et enslig maleri pryder veggen. Den hvite lerretsduken er fylt med loddrette penselstrøk i alle regnbuens farger - alle fargene fra fargehandleren den gangen for tre år siden ...

I trappegangen mellom etasjene henger to lyse malerier. Fremdeles våte.

— Det er en bestilt bryllupsgave. Men først må malingen tørke. Derfor henger de her, forklarer tusenkunstneren. I spisestuen henger et gedigent maleri i nattblått med et brunlig felt i nøyaktig samme farge som spisestuemøblene.

— Det er helt bevisst. Jeg malte det til spisestuen, forklarer hun. Enkelt og greit.

Maler hjemme hos folk

Da Janne begynte å male for tre år siden, var bildene hjertebarna hennes og slett ikke for salg. Men etter hvert som folk fikk sett og gjerne ville kjøpe dem, innså hun at det var fornuftig å selge unna. Til nå har hun solgt 50-60 hjertebarn, hvorav 25 er malt hjemme hos fornøyde kunder.

— Jeg synes det er viktig at de som skal ha maleriet får velge akkurat den fargen, størrelsen og det motivet som de ønsker seg. Kan hende skal det matche sofafargen deres. Sånn som jeg har gjort det i spisestuen vår, forklarer lysluggen ivrig.

Atelier med hengekøye

Atelieret er bitte lite og ligger like innenfor vaskerommet i kjelleren. Et lite staffeli, et skap, to pinnestoler og en kjempesvær hengekøye. Det er alt.

— Der kan du ligge og intervjue meg, flirer Janne, peker på hengekøyen og går bort til skapet med malesakene. Ulrikke pludrer fornøyd fra barnestolen. Dette har hun sett før. Nå skal mamma bevise at hun kan lage et stort oljemaleri på under halvtimen.

På de to pinnestolene lyser et 140x140 cm hvitt, hjemmepreparert lerret mot oss. Stiftet til en hjemmesnekret ramme.

— Jeg synes det er mye finere med dype blindrammer. Da kommer bildene mer ut fra veggen. Jeg snekrer rammene selv, forklarer den driftige og spruter oljemaling på et stykke parkett (fra oppussingen). Utmerket som palett, får vi vite.

Plastkort som signatur

Vi legger oss godt til rette i hengekøyen. Følger nøye med på Jannes mange krumspring over lerretet. Først i svart og hvitt til grå bunnfarge. Så to fargeklatter. Deretter tar hun et minibankkort og stryker over, glatter ut ujevnheter. Og vips. Tjue minutter senere er hun ferdig. Varemerket settes på plass - et gammelt bankkort. Hun maler galant en dæsj vårgrønt over kortet slik at bare navnet blir synlig og limer kortet på nederst i hjørnet.

— Sånn! Ferdig! Og lov meg at dere sier at dette ikke er vanskelig. For jeg er slett ingen kunstner, sier Janne bestemt.

Vi er ikke helt enig med henne i det ...

KL. 12.00: Janne begynner med å blande svart og hvit maling. - Det gir mye mer liv til gråfargen enn om jeg skulle bruke ren grå, sier hun og tegner raske spatelstrøk nedover lerretet.<br/> FOTO: TOR HØVIK