• Skal vi se ... det der er en steinsopp. - Er det steinsopp? Hva var det jeg spiste i går, da?!?

Soppryktene går. Noen sier det er mye i skogen i år, andre sier det er lite. En ting er sikkert: Giftige sopp finnes over alt.

I går hadde soppen sin egen dag, og den ble markert både i by'n og på Arboretet.

En rød, rar en

Langbordet i Blondehuset er fylt med sopp. Hundre ulike typer, får vi vite. Fat på fat på fat. Noen med røde lapper, andre med hvite. Giftig, ikke giftig.

Langs bordet går Eva Lamey og kikker sammen med datteren Thea (4).

— Jeg er blitt veldig nysgjerrig på sopp, spesielt etter at jeg fikk små barn, sier Lamey. Hun vil vite hvorvidt de er giftige, soppene som ungene har i nærområdet.

— Dessuten ser jeg for meg at det er veldig romantisk å gå ut i skogen med en kurv på armen, ler hun.

Lamey har funnet masse sopp i år, og forsøkt å finne dem igjen på nettet og i bøker. Hun synes likevel det er vanskelig å være helt sikker på at det er samme sopp hun har funnet.

— Det er bedre å se eksemplarene i virkeligheten, sier Lamey og viser frem en rød, liten sopp som hun lurer veldig på.

Det viser seg at den røde, lille luringen er svært giftig.

— Veldig greit å vite. Vi har flere eksemplarer i hagen, rett ved lekestativet.

Vær forsiktig

At man må være forsiktig når man finner sopp, sier seg selv. Selv ekspertene fra Bergen Soppforening lurer litt på hvilke sorter de har foran seg, og konfererer med hverandre.

— Stemmer det at det er ekstra mye giftig sopp i år?

— Det er alltid mye giftig sopp, sier en av ekspertene enkelt. Er du ikke sikker, la soppen stå.

De hundre sortene som ligger på bordet er plukket på en eneste dag på Milde.

— Da jeg kom hjem fra ferie nylig, hørte jeg at det var lite sopp på grunn av tørken. Noen sopp-resere hadde for eksempel gått tre timer på Fanafjellet uten å finne noe, sier soppkyndige Knut Geelmuyden. Han ble positivt overrasket, og har funnet en god del. Og blir det mye regn fremover, kommer soppene til å poppe opp som - ja, paddehatter.

Neste soppkontroll er for øvrig 14., 21. og 28. september, samt 5. oktober. Disse finner sted i foajeen på Bergen Storsenter klokken 16-18.

Greske boller og soppstuing

Steinar Handeland, informasjonskonsulent på Arboretet, byr på soppsuppe.

— Den inneholder fire-fem ulike sopper. Vi lot vær å ta fluesopp i den, det finnes nemlig fluesopp som ikke er giftig også, men vi hadde sikkert skremt bort folk hvis vi sa det, tipper Handeland.

Fluesopp eller ikke, suppen er god. Og vi lever ennå.

Oppe fra en tue hører vi jubel fra to jenter. Farmoren jubler enda mer.

— Se, vi fant masse kantareller, viser Frøya Løvlie (8) og holder opp en blå plastkurv med gul-gult innhold.

Nå blir det soppstuing til middag sammen med farmors greske kjøttboller.

Fin avslutning på soppdagen, det.

HVA ER DETTE? Marianne Munch (t.v.) har plukket en kurv full av ukjent sopp, og får kyndig veiledning fra Terhi Pousi fra Soppforeningen i Bergen for å finne ut om de er spiselige. – Jeg har noen bankers-sopper jeg plukker, men det er kjekt å utvide horisonten litt, sier Munch.<p/>FOTO: ARNE NILSEN