SILJE VESTVIK

— Ha det, Yuri! Nå går vi! Ti ungdommer ler mot gutten oppe i treet, der han balanserer en nysnekret fuglekasse, noen meter festetau og en rekke strammepinner på en gren tre meter over bakken. Yuri Boyarintsev (14) bare flirer, for selvsagt forsvinner ikke klassekameratene. Å lage et nytt boligfelt for meis og stær i Krohnegårdsområdet er gruppearbeid, det vet både han og de som står på trygg grunn. Kassene som de har bygget på sløyden, spres utover i området og plasseringen merkes behørig av på kartet. I løpet av våren skal de internasjonale elevene følge med på hvordan boligene faller i smak hos det lokale fuglelivet.

— Det er gøy å lage fuglekasser, sier Baindu Komeh (13).

— Og fint for fuglene! Kanskje de blir glade for å få et nytt sted å bo?

Fra pluss 40 til minus 5

Ungdomsskolegruppene fra Nygård har uteskole omtrent en gang i måneden. Det er et velkomment avbrekk fra en stillesittende tilværelse i klasserommet.

— Å bare sitte ved pulten og regne og skrive hele tiden blir slitsomt i lengden. For oss er dette god språklæring. Begrepene blir konkretisert og satt inn i en praktisk sammenheng, sier kontaktlærer Henning Freudenthal.

Cihan Akyol (14) nikker. Han synes uteskole med fisking, brakekutting og lavvobygging er fin avveksling, selv om han kan styre sin begeistring for laksen som ligger innpakket i aluminiumsfolie på grillen, krydret med einebær og piffi.

Prosjektet på Nygård skole ble startet av Sturla Stenshaug i januar i fjor, og noen av de nyeste elevene kom dermed fra 40 varmegrader til minus 5 i Krohnegården. Temperatursjokket tok ikke livet av entusiasmen, og siden har en fast gruppe fra voksenopplæringen bygget lavvo, fisket, laget mat i gruen og kultivert skogen en dag i uken. Som regel bytter de andre klassene på å komme på besøk. Resultatet er et åpnere naturlandskap til glede for lokale turgåere, og et uteklasserom med utallige læringsmuligheter, enten det er språk, praktiske kunnskaper, naturlære eller ledertrening.

Røykelukt over hele skolen

— De fineste stundene har vi rundt leirbålet. Settingen gjør at vi åpner oss mer, og får en fin sosial prat. Det er bra for personer som kan ha mye å tenke på, sier Kenneth Bruvik, fast konsulent ved lavvoen i Krohnegården og initiativtaker til uteskoleprosjektet som involverer 70-80 skoler i Hordaland.

Til lunsj spiser uteskoleelevene laks med rømme og crème fraîche med fingrene, for det er slik den smaker best. Det er til og med nok til en turgåer eller to som tilfeldigvis kommer forbi.

— Hele skolen lukter røyk når vi har vært ute, smiler kontaktlærer Freudenthal, som kan ta med seg en fornøyd gruppe uteskoleelever tilbake til den vanlige inneskolen.

ILD UTEN FUSK: Cihan Akyol (14) og kontaktlærer Henning Freudenthal klargjør grillen, uten juksehjelp fra avispapir og tennvæske. Om veden skulle være litt våt, tar det bare litt lengre tid før maten er klar.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
MED EKSPERTHJELP: Yuri Boyarintsev (14) (øverst) og Cihan Akyol (14) henger opp fuglekassene de har laget på sløyden. Karstein Erstad fra Høgskolen i Bergen er dagens innleide fuglekasseekspert, og passer på at den nye meiseboligen ikke havner for høyt oppe.<p/>FOTO: HELGE SUNDE