Stein-Ivar Gravdal (37) og Bjørn-Eivind Årtun (45) skulle prøve seg i en vanskelig rute opp majesteten Kjerag i Rogaland, men den stupbratte fjellsiden tok fra dem livet.

Bergenseren Stein-Ivar Gravdal var «irriterende god» på alt han prøvde på.

Pakistan 1999: Stein-Ivar Gravdal og kompisen Trym Sæland fra Stavanger så et bilde av et fjell i et klatreblad og tenkte: "Den toppen skal vi bestige". Toppen befant seg i den bortgjemte pakistanske delen av Himalaya og het Biancherathi Tower. Ingen hadde klatret i denne veggen før.

— Irriterende god

— Stein-Ivar er irriterende god på alt han prøver på. Han er et naturtalent som dukker opp av intet og fikser alt som er tøft. Han er dritgod på snowboard, skikkelig bra på surfebrett og en veldig god klatrer, skrøt Sæland til BT før ekspedisjonen. De to besteg storveggen, men snudde før de nådde toppen av Biancherathi. To år senere dro Gravdal tilbake til Himalaya for å prøve seg på et av de mest ettertraktede klatremålene, Nordryggen på Latok. Men været satte kjepper i hjulene.

— Dette er det samme som at andre folk reiser på ferie til Syden. Jeg reiser til Pakistan for å oppleve ny kultur, spennende steder og fantastisk natur, sa Gravdal til BT i 2001.

Antarktis 2006: Mandag 20. november nådde Ivar Tollefsen, Robert Caspersen, Trond Hilde og Stein-Ivar Gravdal toppen av Ulvetanna. – Fantastisk klatrerute, helt utrolig vakker utsikt. Vi storkoser oss, meldte guttene fra toppen den gang.

Pakistan 2008: 24 år siden fire nordmenn utfordret en av verdens råeste fjellvegger, Trango i Pakistan, prøver fire på nytt.

— Jeg fablet om hvorvidt tanna skulle trekkes med Leatherman, eller om vi skulle knuse den med meiselen vi bruker i fjellveggen, sa Gravdal til DN om tannverken han fikk under ekspedisjonen. Men etter 27 dager i veggen nådde Gravdal toppen av Great Trango via Norskeruten sammen med Rolf Bae, Sigurd Felde og Bjarte Bø.

- Et enormt tap

Kjerag 2012: Bjørn-Eivind Årtun og Gravdal tar fatt i isveggen på Kjerag, et område som Gravdal har hatt flere førstebestigninger på. Men noe går galt. De to blir funnet hengende i tauet, og et redningshelikopter konstaterer at alt håp er ute. Klatreeventyret er over, to av Norges fremste klatrere er borte og igjen står et preget miljø.

— At to av de aller beste dør i en og samme ulykke er et enormt tap for klatremiljøet. Det er veldig spesielt, sier en av Bergens fremste klatrere og nær venn av Gravdal, Gunnar Karlsen.

Helt siden Gravdal var 16 år og ble bitt av klatrebasillen, har de to hatt mye kontakt. Både som venner i og utenfor klatreveggen.

— Stein-Ivar har alltid hatt et voldsomt talent og engasjement for det han holdt på med. Han har også vært allsidig hele tiden, og dyrket alle interessene sine som snowboardkjøring og surfing. Men klatringen brukte han mest tid på, sier Karlsen, og forteller at Gravdal drev med alle typer klatring, men at storveggsklatring har vært den mest markante.

Mye kunnskap

Derfor var det kanskje ikke så rart at det var nettopp Rogaland Gravdal flyttet til for ti år siden, både for å dyrke klatreinteressen, men også surfing. I lang tid hadde bergenseren vært svært aktiv i veggen som han kjente så godt, men som til slutt også tok hans liv.

— De prøvde seg på en veldig vanskelig rute, men de var mest kompetente til å gjøre det. Spesielt i forhold til lokalkunnskap og klatreferdigheter, og Stein-Ivar var virkelig en av dem som dominerte utviklingen av Kjerag, sier Karlsen.

Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten, og den blankskurte granittveggen virker forlokkende for klatreentusiaster verden over.

- Stor inspirasjonskilde

— Han har alltid vært veldig flink og gått mange ruter som jeg som klatrer ser opp til, og er en stor inspirasjonskilde for mange i klatremiljøet, sier Lars Mjaavatn fra Bergen Klatreklubb. Han drar spesielt frem pionerarbeidet på Kjerag som inspirerende, men også imponerende: Med Gravdals over tjue års kunnskap og iver i klatreveggen, har klatremiljøet mistet en skikkelse av de store.

— Stein-Ivar hadde høy aktivitet med førstebestigninger på Kjerag og i Bergensområdet. Han var en veldig dyktig klatrer som mange så opp til, sier Mjaavatn og legger til:

— Det var to fryktelig flinke folk som gikk bort og mange rammes av dette. Våre tanker går til deres nærmeste, sier Mjaavatn.

RESPEKTERT: - Stein-Ivar var en fantastisk fin fyr og svært respektert i klatremiljøet, både fordi han var dyktig, ydmyk og veldig omgjengelig. Dette er et enormt tap for klatremiljøet, sier en av Bergens fremste klatrere, Gunnar Karlsen. Stein-Ivar Gravdal omkom sammen med Bjørn-Eivind Årtun i klatreulykken i Kjerag i Rogaland.
TRYM SÆLAND