Klokken er 23.00 fredag kveld. På Kontor for skjenkesaker i Strandgaten er lokalene fulle av folk. Stemningen er høy. Folk koser seg med brus, pepperkaker og sjokolade. Det hele minner om et vorspiel til en bytur.

Men det er ikke hvilken som helst bytur det er snakk om. Det er nemlig tid for den årlige storkontrollen av byens skjenke— og serveringssteder.

BT henger seg på en gruppe på fem som skal innom ni steder i løper av natten. Første stopp er Aspendos i Neumanns gate.

— Hei, og velkommen til dere alle, stråler eier Cardo Adanc. Han har drevet restauranten i ti år, og har ingenting å skjule.

— Jeg liker kontroller. De må gjerne komme når som helst. Uten kontroll blir det bare en tullebransje. Dette er bare positivt for oss som driver seriøst, sier Adanc.

- Vi observerer

Kontrollørene finner ingenting å bemerke og beveger seg videre til The Scotsman, der kontrollen er ventet.

— Jeg hører dere har vært overalt i dag. Denne byen er så liten at alle visste på forhånd at det skulle være kontroll i dag, sier en av dørvaktene.

Kontrollørene er fornøyde her også, og setter kursen mot neste sted. De skiller seg ikke noe særlig ut fra andre folk. Men med kontrollørlegitimasjon trenger en ikke bekymre seg for lange køer. Vi slipper rett inn overalt.

Vel inne på Contra Bar finner kontrollørene seg en krok. Der blir de stående lenge, uten å foreta seg noe.

— Hva holder dere på med?

— Vi observerer. Vi ser om det er noen overstadig berusede i lokalet, og hvordan de ansatte oppfører seg i baren, sier skjenkekontrollør Bernt Gaupholm.

Annette Henriksen fra politiet sjekker at alle dørvaktene er godkjente.

— Stort sett har de orden i tingene her i byen. Bergen er en liten by. Det er noe annet med Oslo. Der er det mange gorillaer, sier hun.

Streng i tonen

På de fem første stedene har kontrollgruppen bare funnet småting å kommentere, ingenting alvorlig.

Men i pianobaren på Zachen er det flere som balanserer hårfint på grensen til overstadig beruset. Smilet til skjenkekontrollør Øyvind Hammervold forsvinner raskt, og han er skikkelig streng i tonen under samtalen med innehaveren.

— Vi må ikke gi inntrykk av at dette er noe vi tar lett på. De har fått en skjenkebevilling på vilkår, og de vilkårene må følges, forklarer Øyvind etterpå.

Siste stopp på kveldens bytur er Engelen, hvor skjenkekontrollørene skal sjekke om alle gjestene er ute før tidsfristen klokken 03.30.

Gunvor Gjedrem fra Rikstrygdeverket er skikkelig trøtt, og lener hodet inntil veggen.

— Du kan ikke sitte her å sove, nå må du ut, sier en av vaktene. Gunnvor viser legitimasjon.

— Oj, bare sitt du, smiler vakten og går videre.

Alle gjestene kommer seg heldigvis ut til riktig tid. En lang kontrollnatt er omsider over.

TRANGT: På bakrommet til Contra Bar jobber de ansatte samtidig som de blir kontrollert. Det blir lett hektisk når kontroller skjer på den travleste tiden på døgnet. Foto: Paul S. Amundsen.
STORKONTROLL: Gunnvor Gjedrem og Aud Finbak fra Rikstrygdeverket kontrollerer listen over alle de ansatte på Aspedo. Skjenkekontrollør Øyvind Hammervold tar en prat med eier Cardo Adanc. Her var alt som det skulle. Foto: Paul S. Amundsen