TRULS SYNNESTVEDT

Det er søndag formiddag og snøen føyker surt i bygatene. Mens bergensere flest sitter tv-klistret til den tysk-østerrikske hoppuken er 18-åringene Thor-Øistein Helle og Christer Strand på vei inn i Nygårdsparken.

De to klassekameratene fra Danielsen skole bærer seg skakke på Rimi-poser med nyinnkjøpte boller og juicekartonger. Et lass kaffetermoser og en boks med hjemmebakte julekaker har de også i favnen.

— Hallaien, sier de to «streitingene» til ti-tolv hutrende ungdommer oppe i «Rundingen», de narkomanes faste møteplass på nordsiden av parken.

De blir gjenkjent og ønsket velkommen. Det sjeikes hender.

På en grønn benk dekker Thor-Øistein og Christer opp med bollene og kakene og kaffen. Plastkrus har de også husket å ta med. Parkgjengen flokker seg rundt koldtbordet.

— Bare forsyn dere, sier Thor-Øistein og vinker på en hettekledd gjeng som har noe business fore borte ved en sidevei.

God gjerning

— De gjør en god gjerning, jeg kjenner gode vibrasjoner fra dem, sier en ung fyr i cap og anorakk, parkuniformen. Han varmer hendene på kaffeplasten.

Siden tidlig i høst har de to skoleelevene og et titall av kameratene deres vært på besøk i «Rundingen» i parken nesten hver søndag. I et par timers tid disker de opp med bollemat og drikke.

Andre har også de narkomane i tankene, for eksempel Mor Teresa-søstrene, som kommer hit med varm suppe flere ganger i uken.

— Jeg bor i et kollektiv, men har ikke mat hjemme. Det har heller ikke de jeg bor med. Vi har lite penger og det vi har brukes til dop eller medisiner, forteller en 22-åring som allerede har to-tre år bak seg i parken. Det er bare så vidt vi ser nesetippen hans inni hetten, mens han putter tyske skiver og spikkelasjer i munnen. Fra kruset han holder i hånden ryker det fra glovarm kaffe.

Utover ettermiddagen strømmer det stamgjester til «Rundingen» og de fleste stimer rett mot benken med det gode på. Mens nærgående duer blir husjet vekk.

De narkomane imellom går praten heftig om sprøyterom, subutex, kamerater som døde i køen og brukerdoser. Veiledende pris er for tiden 300 kroner for et åttendedels gram, hørte vi.

— Du blir stein av det, sier én - og det er ikke småbollene på benken han tenker på, nei.

Fikk idé i Aberdeen

Både Thor-Øistein og Christer er med i Kristkirkens ungdomsmenighet på Minde, Kanal U. Det var etter et europeisk ungdomstreff i Aberdeen i august at de fikk ideen til søndagsturene til Nygårdsparken.

— Menighetsungdom fra hele Europa var invitert til Aberdeen for å hjelpe byens trengende. Da fikk vi øynene opp for at det kan være behov for hjelp i våre egne nærmiljøer, sier Thor-Øistein.

— Og vi bestemte oss for at vi ville være medmennesker for dem som holder til her i Nygårdsparken, supplerer Christer.

Begge forteller at de og vennene fra Kanal U-miljøet er blitt mottatt med åpenhet og vennlighet i parken.

— Vi kommer først og fremst hit for å hjelpe, ikke for å evangelisere. Men om noen vil snakke med oss om troen, så gjør vi selvfølgelig gjerne det, samstemmer de.

Når det gjelder maten de bidrar med, så er det Kristkirken som sponser den.

— Vi arbeider med å få andre til å bidra, for eksempel med litt mer næringsrik mat enn de bollene og den juicen vi skaffer, sier Thor-Øistein, men foreløpig har de ikke fått napp.

- Klart det!

En ung mann kommer mot den grønne benken og spør med litt skjelvende stemme: «Kan eg vere så snill å få en kopp varm kaffe?»

— Klart det!

FORSYNER SEG: Varm kaffe og ferske boller er populær søndagslunsj i Nygårdsparken. De faste gjestene i «Rundingen» lar seg ikke be to ganger når ungdommene fra Kristkirken kommer med mat.<br/>Foto: MARTE ROGNERUD
KOLDTBORD: Christer Strand (til venstre) og Thor-Øistein Helle fra Kristkirkens ungdomsmenighet i ferd med å dekke opp med boller, kaffe og julekaker til stamgjestene i «Rundingen» i Nygårdsparken.