TRULS SYNNESTVEDT

Under middels strengt oppsyn har vi tyvstartet 1905-feiringen med å snoke litt bak kulissene i borgen på Fjøsanger. I håp om å finne spor etter mennesket Christian Michelsen, ikke bare skipsrederen og statsministeren.

Og tampen begynner raskt å brenne!

— Se her! roper Henry Lie, driftsleder på Gamlehaugen. Han sitter på knærne, med hodet inn i et skap. Og haler frem bunker med postkort. «Statsminister Christian Michelsen» er hovedpersonen på alle kortene. Enten avslappet med stokk i solen eller sjarmant på en benk foran Gamlehaugens villvin.

Michelsen, Michelsen, Michelsen. Posøren, neppe privatmannen, dette.

Postkortene har ligget der i 100 år. Kanskje var det svenskene som ikke ville ha dem? De ligger der i hvert fall fremdeles. Stuet vekk.

Reiste på tredje klasse

— Ja, her er det meste tatt vare på slik det var da Michelsen døde i 1925.

Einar Skarsbø, regiondirektør i Statsbygg Vest og statens lange arm på Gamlehaugen, dukker ned i en skuff og kommer opp med en gammel togbillett. Det er Michelsens månedskort for juni 1925, viser det seg, nesten en antikvitet.

«Gjelder mellem Bergen og Nesttun», står det på billetten. På «3. klasse»!

Mannen som loste Norge ut av unionen med Sverige på første klasse, toget altså på tredje klasse på hjemmebane.

Skarsbø dytter billettklenodiet varsomt tilbake i etuiet og pakker det vekk.

— Michelsen var kjent for å være nøysom i det daglige, men raus ved store anledninger, forklarer han. Hurra, et lite gløtt av mennesket Michelsen, dette.

Mer enn Michelsen

— Det er forbausende at ingen har følt seg utfordret til å forske på alt materialet som ligger urørt her på Gamlehaugen, synes Skarsbø, litt lei seg for det.

I 1905-rommet, Michelsens minnebok av et arbeidsværelse, trekker han ut en tilfeldig skuff og tar opp et overdådig innrammet bilde av keiser Wilhelm, med dedikasjon. Den tyske keiser var på besøk her i juli 1908. Kanskje er bildet i dagslys for første gang på nesten 100 år?

På veggen i samme værelse henger takkediplomer fra nordmenn bosatt i Amerika:

«Hr. Statsminister Christian Miche l sen. Det Norske Folk i Amerika ønsker gjennem os at takke Dem for deres Ma n dighet, Mod og Takt under opløsningen af Unionen med Sverige i 1905.» Ikke rart det kom i glass og ramme.

Splitter naken

I et skap kommer vi over vi et avlangt hefte med fargelagt «Fremstilling af den kvindelige legemsbygning», en trivelig dame som viser seg å være splitter naken helt inn til innvollene, men bare til medisinsk påsyn, selvfølgelig.

Så kommer Skarsbø ærbødig bærende på en ny godbit, funnet i en skuff i «herreværelset». En innrammet hilsen til C. M. på femtiårsdagen i 1907. Vi staver oss gjennom håndskriften:

«Du laa for Storværk fra din ungdom av. Din flaade dampet over alle hav. Din klare tanke satte kurs for Stavnen. Men da vårt statsskip tapte sit befal, du steg ombord der som storadmiral, og styrte like in i folkefavnen.» Undertegnet Bjørnstjerne Bjørnson, bevares! En kompis og stamgjest på Gamlehaugen han også.

I «Damesalongen» står en innrammet hilsen til fruen i huset:

«Fru Benny Michelsen til Minde om glade dage...».

Avsender er naboen borte på Hop, Edvard Grieg. Anno juni 1903. Hva har ikke Se og Hør gått glipp av!

Bøker i åtte høyder

— Michelsen hadde to tusen seks hundre bøker, elleve hundre av dem står her i biblioteket, forteller driftsleder Lie. Han nikker mot de stappfulle hyllene.

I anledning jubileumsåret får vi under oppsyn bade litt i bokhyllene.

Så godt som hver eneste bok har sitt ex libris, ser vi. Han passet på de litterære skattene sine, Michelsen.

Bøker i åtte høyder, minst. Fra drøssevis med Heinrich Heine og Bismarcks «Private Life» til Sigbjørn Obstfelders tungsindige «Skrifte» og «The Norwegian Fjords». Alt mulig. Men ingen svenskevitser.

Vant en halv øl

I en skuff som Skarsbø aller nådigst åpner ligger et beskjedent avisklipp datert 7.11. 1905. I artikkelen refereres det muntert til et veddemål mellom Michelsen og statsråd Wollert Konow.

Konow mente at kong Oscar ville sanksjonere loven om norsk konsulatvesen, Michelsen mente nei - og fikk rett. Taperen måtte spandere en øl.

— Der tapte du en halv øl, Konow! utbrøt Michelsen da Kongens nei kom. Datidens journalister gikk bananas av begeistring. Replikken ble en klassiker.

Det ble Christian Michelsen også.

POSTKORT: Christian Michelsen fikk laget store mengder postkort med forskjellige motiver av seg selv på Gamlehaugen.<br/> FOTO: ENER. WILSE
KJENTFOLK: Dedikasjon og hilsen fra keiser Wilhelm.
SKUFFER OG SKAP: Gamlehaugens driftsleder Henry Lie plukker frem historie fra avlåste skap. <br/>Foto: KNUT STRAND
MIDDAGSHVIL: Fra arbeidsbordet i "1905-rommet" hadde Christian Michelsen kort vei til middagsluren på sjeselongen. Slumreteppet er i beredskap fremdeles.<br/>Foto: KNUT STRAND