Jernbaneverket nøler ikke med å politianmelde tyske Günther (57) som nylig spasserte gjennom den 10,3 kilometer lange Finsetunnelen trillende på en sykkel med tung oppakning.

— Den slags ekstremsport vil vi ha slutt på, sier infomasjonssjef Inge Hjertaas i Jernbaneverket, region Vest, til bt.no.

— Jeg tror at denne tyskeren har lært leksen, og ikke kommer til å gjøre noe slikt igjen. Men vi politianmelder av allmennpreventive grunner. Vi vil ikke at andre skal følge eksempelet, sier Hjertaas.

Men de har vært ute for verrre.

— En gang ble toget stoppet i Raundalen av en ung mann som fortalte at kompisen var på vei gjennom tunnelen, bærende på en kano. De måtte være så snille å vente!

- Var flau

Bjørn Ove Botten på Finse stasjon er også overbevist om at 57-åringen ikke drar sykler gjennom jernbanetunneler flere ganger.

— Mannen var fryktelig flau. Han sa at han var stupende trøtt og utslitt da han kom fram til Lågheller. Da han så all snøen som lå på Rallarvegen videre østover, ble tunnelmunningen for fristende, forteller Botten.

— Jeg mistet all dømmekraft, skal tyskeren ha sagt.

Etter å ha blitt forbikjørt av to tog i full fart, ble den tunnelvandrende sykkelturisten oppdaget av lokføreren på sykkeltoget, også det på vei østover. Føreren greidde ikke å stoppe toget før mannen var passert, men rygget og fikk ham om bord.

— Og ga ham en skikkelig overhøvling?

— Det vil jeg tro, sier Botten.

Klipper hull i gjerdet

I Jernbaneverket ser man svært alvorlig på hendelsen.

— Mannen kan prise seg lykkelig over at Finsetunnelen er en av de nyeste på Bergensbanen. De eldre tunnelene har ikke plass til stort mer enn toget, sier Hjertaas.

— Skjer sånt ofte?

— Det skjer fra tid til annen, og det er like ille hver gang. Det er forbudt å ferdes på jernbanesporet, og det gjelder selvsagt også i tunnellene.

På høyfjellet er skiløpere største problemet, noen krysser linjer, andre går i sporet over kortere eller lengre distanser. Det er bare tillatt å krysse sporet der det er lagt til rette for det.

— I bystrøk opplever vi at folk klipper hull i gjerdet for å skaffe seg en livsfarlig snarvei. Når Jerbaneverket forsterker gjerdet, stiller de med vinkelsliper. De bryr seg tydeligvis ikke om eksempelets makt heller, for eksempel overfor barn, advarer Hjertaas.

ANGRET: Tyskeren som tok med seg sykkelen gjennom Finsetunnelen var svært fortvilt da han skjønte hvilken tabbe han hadde gjort.
BJØRN OVE BOTTEN