ANNE-GRETHE DAHL

Drypp, drypp, øiiin, bank, bank, øiiin, drypp, drypp. En symfoni av harde regndråper mot plast og tre, iltre motorsaglyder og stødige hammerslag møter oss under de store båtpresenningene ved Bergen Seilskøyteklubb på Søreide. Lukten av sagmugg, saltvann og tjære iblandet liflig duft av nytrukket kaffe river oss i nesen.

— Hallooo! Vi e' her oppe! Ekteparet Laila Indrebø (50) og Gustav Erik Blaalid (47) fra Nesttun stikker hodene ut fra det som en gang i fremtiden skal bli dekket på deres 57 fots seilskøyte «Vitamin».

Drømmen tar form

De to har etter eget utsagn vært lykkelig gift i 26 år. Sammen med barna Rakel (24 og stiftet egen familie), Bjørnar (18) og Idunn (16) er de i ferd med å realisere drømmen; jordomseiling i egen båt.

— Men den ligger nok litt frem i tid, sier Gustav og balanserer galant bortover de tynne arbeidsplankene som de har spikret på kryss og tvers langt der oppe. Fremdeles gjenstår det meste for at «Vitamin» skal kunne kalles en seilskøyte.

— Vi har holdt på i halvannet år, og regner med å være ferdige om nok et halvannet, sier Laila optimistisk. Hun tar seg en slurk kaffe, har skøytens utseende klart for seg på netthinnen.

— «Vitamin» skal få fire lugarer og en stor salong under dekk. To master, en stormast på 18 meter og en mesanmast. 200 kvadratmeter seil. En Volvo Penta 210 hk motor, nytt propellanlegg og nytt gir. Og ellers mye moderne utstyr.

— Selv om hun utvendig skal ligne mest mulig på originalen, skal vi ha mye luksus på innsiden. «Vitamin» skal få skikkelig bysse, toalett og bad, sier hun.

— Og moderne navigeringsutstyr og gode vinsjer, sier han.

Godt miljø

Den 18 meter lange og fem meter brede fiskekutteren ble bygget i 1917, og alt over vannskorpen må skiftes ut.

— Saltvann bevarer trevirke mye bedre enn ferskvann. Derfor kan vi gjenbruke kjølen og alt det andre som har vært under vann, forklarer Gustav. Med bakgrunn fra tjukke skipsbyggerslekten i Måløy, og som medseiler på «Saga Siglar»s triumfferd til USA i 1984, vet han hva han snakker om.

Mens fru Laila har lært underveis. Nå har de to vært medlemmer i Bergen Seilskøyteklubb i snart to år. Og Laila er allerede valgt inn som ny president. Klubben har rundt 120 medlemmer, hvorav 30-40 er aktive med egne båter.

Disiplinert hobby

Laila og Gustav benytter minst et par kvelder i uken, de fleste helger og alle ferier til å bygge opp «Vitamin».

— Vi var her både 17. mai og julaften, på dagtid. For vi må være disiplinerte og jobbe jevnt og trutt om drømmen skal kunne realiseres. Men dette er jo bare gøy, smiler Gustav og fester rutinert en bjelkeveger til spanten.

— Det er jo egentlig det samme som å bygge hytte. Forskjellen - og fordelen - ligger i at vi kan reise hvor i verden vi vil med hytten vår, legger Laila drømmende til.

Og utenfor presenningen venter verden ...

LIV I LEIREN: Under de våte presenningene ved Straume bro syder det av livs- og arbeidsglede, selv på en svært så regntung søndag.
<b>LYKKELIGE: </b>Ekteparet Gustav Erik Blaalid (47) og Laila Indrebø (50) har fremtidsdrømmen klar. Etter at seilskøyten «Vitamin» er ferdig bygget og diverse testturer i nærområdet og kanskje en tur til Shetland er gjennomført, står en seiltur jorden rundt på agendaen.
BEVARING: Ved hjelp av treklosser og franske skruer festes nye spanter til gammel «hud» (båtens ytterside). <br/>Foto: MARITA AAREKOL