• Nei, dette holder ikkje i det hele tatt. Her er det bare fire tommer, melder Harry Johannessen etter å ha saget hull i isen på Tennebekktjernet i Nipedalen.

ELISABETH LANGELAND MATRE elisabeth.matre@bergens-tidende.noIkke la deg lure av de siste dagers kulde — isen på de fleste av byens vann er fremdeles IKKE trygg. Kun tre av femti vann har is som er tykk nok til å ferdes på. Sammen med kollegene fra parkavdelingen i Laksevåg bydel, bruker Johannessen mye tid på å sjekke sikkerheten i områdets femten vann. Og tar sine forholdsregler: Pigger, line og redningsvest. Her er det trygt Seks tommer skal isen være før kommunen gir klarsignal.De tre vannene som i går ettermiddag var trygge, er Gjesthaug-tjern i Åsane, Kråvatn på Haukås og Kalsåsvatnet i Arna.Det som er viktig å merke seg, er at målingene ble gjort i går - og at man for sikkerhets skyld må sjekke skiltene nøye.- Vi melder fra til de lokale politistasjonene om vannene som er trygge. Men er det mildvær et par dager, kan isen fort bli for tynn igjen, opplyser Jarle Birkeland ved Grønn avdeling. Politiet får også beskjed når trygg is er blitt utrygg igjen, og Birkeland påpeker at man ikke må stole på meldinger i aviser som er flere dager gamle. "Skiltene må bli enklere!" Politiet har allerede hatt flere utrykninger i vinter som følge av at personer har gått gjennom isen, eller at bekymrede naboer har slått alarm når enkelte har våget seg utpå uten at det er trygt.- Spesielt i Fyllingsdalen var det ganske hektisk i kuldeperioden vi hadde for noen uker siden, opplyser informasjonsleder ved Bergen politidistrikt, Trygve Hillestad. Han påpeker samtidig at skiltene som varsler at isen er trygg eller ikke, bør forbedres. - I mange år har vi irritert oss over at skiltene kun er hvite med påskrift. Det er mange barn som ikke kan lese som ferdes langs vannene, sier Hillestad. Og foreslår at man enkelt og greit lager røde "utrygg"-skilt og grønne "trygg"-skilt. Kaldere i år Til sammen femti vann i de åtte bydelene måles jevnlig. På Laksevåg er ingen is trygg ennå, men noen dager med kulde til nå, så kanskje - Det er i hvert fall kaldere i år enn i fjor. De to foregående vintrene målte vi omtrent ikke, da var det for mildt - og uaktuelt å gå på isen, opplyser Trine Furnes i Laksevåg bydel.- Vel, det e kkje aktuelt at eg går lenger ut og måler her, roper Harry Johannessen etter å ha saget hull i isen og funnet den for tynn. Dagens målejobb er ferdig. Men går målerne selv på skøyter?- Ja da. Men jeg holder meg på Slåtthaug, for sikkerhets skyld, sier Furnes og ruller sammen den røde linen.

PÅ TYNN IS: Isen på Tennebekktjernet er langt fra trygg - seks tommer må den være, minst. Harry Johannessen og kollegene i parkavdelingen bruker mye tid på måling. (Foto: Bjørn Erik Larsen)