METTE RISA

1600 meter over havet, og med en isbre under føttene tilbyr Kjartan Kjetland sine kunder en kulinarisk opplevelse som stimulerer mer enn smakssansene.

Stedet er Folgefonna, og påfunnet er ingen spøk.

— Det begynte med at jeg ble utfordret av en forretningsmann i Haugesund i 2000, og det endte med at vi serverte lunsj for 35 personer på Folgefonna, forteller Kjetland, kokk og initiativtaker.

Hittil i år har han arrangert tre slike «restaurantbesøk» på isbreen. Og gjestene er uten unntak utenlandske forretningsmenn. Og med en prislapp på rundt 40.000 kroner for en treretters middag for to på breen, kan det vel tenkes at regningen havner på firmaets konto.

— Selve middagen er ikke spesielt dyr, men det er alt utenom som koster, forteller Kjetland.

Kjetland og hans kolleger stiller med behørig transport og legger alt til rette for den eksotiske middagen, enten en ønsker helikoptertransport, båt, buss eller snøscooter. Eller gjerne alt på en tur.

Folgefonna er imidlertid ikke det eneste stedet du kan få spesialservering. Kjetland og hans partner, michelin-kokken Paul Rhodes, har også tilberedt «Valentinesmiddag» på Millennium Bridge i London og middag for to på en fjelltopp utenfor Haugesund.

AVKJØLT CHAMPAGNE - IKKE NOE PROBLEM: Marij de Winter og Kjartan Kjetland er klare til å servere sine langveisfarende gjester. For de fem sørkoreanerne som var med på denne turen, ble det nok en heller kjølig opplevelse. De måtte innta måltidet i en lavvo for å komme unna regnet. Og i tilfelle du lurte; de behøvde ikke å spise med votter på.

FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX