• Den bergenske borgerånd er unik, enten det gjelder å bidra økonomisk til byens beste i form av fonds eller legater - eller å stille opp for byen på andre måter, mener Erik Næsgaard.

NAVN: Erik Næsgaard

ALDER: 56 år

YRKE: Finansdirektør Studentsamskipnaden

BOSTED: Møhlenpris

Hvor vokste du opp? — På Grønnestølen, ved Minde skole og like ved Grønnestølen gård mens det ennå var gårdsdrift der. Vi gikk på skøyter på «Krikkeren» og på ski på Løvstakken, faktisk. Langeskogen var lekegrinden og jeg ble speider i 1. Fjøsanger.

Hvor ville du helst bodd? - Jeg bor godt på Møhlenpris, men skulle jeg flytte måtte det enten bli til Nordnes eller til den sentrumsnære delen av fjellsiden. Tett på sentrum må det være.

Hvor går søndagsturen? - I de årene jeg var formann i Bergens Skog- og Træplantningsselskap gikk jeg mest på Fløyen og Rundemanen, men nå varierer jeg med Løvstakken. Søndagene er det ut på tur, uansett.

Utested-favorittene? - Henrik og Logen bar er steder jeg trives. For en kulinarisk opplevelse går jeg til Fredrik Hald på Lucullus. For en romantisk aften er Krystall et godt valg. Og Brunello er et trivelig sted for et glass vin og en prat.

Hvor handler du klær? - Hos Kurt Myhrvold og Mann 2000 på Strandkaien. Myhrvold har sørget for min garderobe i snart førti år, og jeg har fulgt med ham fra Cornerklær og Sir John til der han holder til nå. Han kjenner min smak og mine størrelser.

De beste skillingsbollene? - Jeg er ingen stor skillingsbollespiser, men de beste er utvilsomt de som SAS-hotellet på Bryggen serverer 17. mai-komiteen umiddelbart før morgenprosesjonen. Da kommer hotellets folk med trillevogn med kaffe og boller, en tradisjon komiteen setter pris på.

Ditt beste skoleminne? - Russetiden på Fana Gymnas i 1968 står for meg som en artig periode i skoletiden. Russebilen vår var en ombygget brannbil som vi kalte «brødbilen», en Volvo fra 1930-tallet. Det var ikke alltid den hadde hestekrefter nok til å komme seg opp Birkelundsbakken. På russeturen til København fikk jeg Dirch Passers signatur på russeluen, det var stas.

Din bergenske favorittrett? - Torsk i alle varianter, og i år gjerne prinsefisk, siden det er 150 år siden den varianten fikk navn etter et prinsebesøk i Bergen.

Hvor er du medlem? - Et sted mellom femten og tyve organisasjoner og venneforeninger, vil jeg tro. Skal jeg nevne de viktigste, må det bli Det Nyttige Selskab, Bergens Skog- og Træplantningsselskap, Rotary og speiderbevegelsen.

Hva samler du på? - Jeg er ingen systematisk samler, men tar godt vare på det jeg har av bøker og bildekunst. Har en del jeg ikke kunne tenke meg å skille meg av med, for eksempel Holberg-litteraturen min.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Jeg bruker mange, men liker jo «halatt» veldig godt. Morsomt og veldig bergensk.

Mest stolt over i Bergen? - Den bergenske borgerånd er unik, enten det gjelder å bidra økonomisk til byens beste i form av fonds eller legater - eller å stille opp for byen på andre måter.

Hva ville du vist en turist? - Ville begynt på Fløyen, gått ned Fløysvingene, innom skogmesteren på Sagen og fått en kopp kaffe, vandret ned til Skansen og gjennom de gamle smauene til Fisketorget. Dersom det var rett årstid ville jeg vist blomstringen i Byparken og uansett årstid tråkket litt i Ludvig Holbergs fotspor.

Minst stolt over i Bergen? - At Holbergkjelleren i Strandgaten ble revet i 1985. At kommunen ikke hadde øyne for hvilken verdi denne kjelleren kunne representere for byen. Det var intet mindre enn en skandale.

Hva mangler i Bergen? - Godt skiføre. Denne vinteren har jeg ikke hatt ski på bena.

Hva savner du på reise? - Jeg reiser for å oppleve nye steder og kulturer. Da savner jeg ikke noe. Men på reise lurer jeg ofte på hva folk andre steder gjør om søndagene når de ikke har byfjell som i Bergen.

Det mest romantiske stedet? - Kjærlighetsbenken i Fjellveien. Den har det meste i så måte.

Ditt første kyss? - Det har jeg ingen klar erindring om, men jeg antar at det må ha skjedd en mørk kveld i Fredlundveien på Minde.

Favorittbergenser? - Som preses i Det Nyttige Selskab nevner jeg gjerne forgjengere som W. F. K. Christie, Christian Michelsen og Johan Ludwig Mowinckel, men først og fremst er favorittbergenseren Ludvig Holberg, multigeniet Ludvig Holberg. Skal jeg nevne en av de jeg selv har kjent, må det bli Carl O. Gram Gjesdal, en bergenser med sordin og min mentor innen bergensiana. Han lærte meg utrolig mye.

Har du gått i buekorps? - Det var Speideren som tok min tid, men min far var med i Nordnæs Bataillon og jeg føler en sterk tilknytning der. Som medlem av søttendemaikomiteen er det min oppgave å hente bataljonen på Nordnes og fører den til oppstilling på Festplassen. Det er en oppgave jeg setter pris på.

Når var du på Stadion sist? - Ops, det må ha vært en gang på 1960-tallet. Derimot hender det at jeg ser Fredrikstads kamper, enten på Ullevaal eller i Fredrikstad, ettersom jeg har en venninne som er heftig FFK-supporter.

Det flotteste byfjellet? - Ulrikens profil er flott. Gram Gjesdal kalte den Bergens svar på Japans Fujiyama. Men det er jo Løvstakken som er mitt fjell. Jeg vil påstå at den flotteste utsikten over Bergensdalen har du derfra.

En god dag i Bergen? - Da er det Festspill og jeg går rundt i byen og nyter folkelivet - og avslutter dagen med et festspillarrangement og til slutt nattjazz.

Ordfører for en dag? - Da ville jeg i hvert fall tatt bystyret med på Fløyen og vist dem hvilken flott innsats Bergens Skog- og Træplantningsselskap har gjort og gjør. Jeg ville også sørget for at «Katten» på Nordnes ble kunstnerbolig. Et så beskjedent vedtak måtte jo kunne overleve en ordfører for en dag.

Bergen om 50 år? - Vanskelig, men la oss håpe at byen har fått orden på kommunikasjoner og kontroll med bosset - og befestet seg som Norges ubestridte kulturby. For eksempel med et Holberg-teater.