— Det er nok på 20-kilometeren jeg føler jeg har best kontroll og mest erfaring. Der er jeg med i gruppen på 12 til 15 løpere som kan kjempe om medaljene, sier han.

Han skal også gå 50 kilometeren i OL.

Les alt om OL her!

— Jeg vil vel si jeg er medaljekandidat der også, for jeg fikk mye fin erfaring under VM i Osaka i fjor. Sjansen på den distansen er så absolutt til stede, men hjertet mitt banker nok hardest for 20 kilometeren.

Perfekte forberedelser

Han har vært gjennom perfekte forberedelser fram mot OL i Beijing. Sesongen har også vært veldig bra med to seirer, to tredjeplasser og en sjetteplass i de største internasjonale konkurransene.

**Les også:

- Jeg er medaljekandidat

Tysse-søsknene i OL-form**

— Etter NM i Trondheim har det bare blitt bedre og bedre. Nå har jeg også fått den lettheten i beina som ikke har vært der tidligere i år, men det har vært helt bevisst, for det er først nå jeg skal være i toppform, sier han.

Skal takle forholdene

— I fjor, i Osaka, var jeg litt urolig på grunn av varmen, luftfuktigheten og de uvante forholdene. Slik er det ikke nå, for etter at det gikk så bra i VM vet jeg at jeg er i stand til å takle disse forholdene. Derfor går jeg til lørdagens 20 kilometer med en ro og en trygghet jeg ikke har hatt før, sier bergenseren.

Lillebroren til Kjersti Tysse Plätzer, som vant sølv på 20 kilometer under Sydney-OL for åtte år siden, sier at han har et avslappet forhold til OL.

— Sesongen min i år har gått helt etter planen. Ja, den han kanskje vært litt i overkant i forhold til forventningene. Vi har lagt opp til en formtopp under OL, men jeg har jo allerede sikret meg to flotte seirer, sier Erik Tysse.

Det er slett ikke umulig at lillebroren kan klarte opp på seierspallen denne gangen. Han har to sjanser, og etter 8. og 5. plass i VM i Osaka i fjor, har han vist at han er med blant de aller beste.

Får familien på besøk

Han kommer til å ha skikkelig hjelp og støtte på begge distansene han skal gå i OL. Det norske støtteapparatet og en del av de andre OL-deltakerne som har tid og anledning, kommer til å være på plass rundt i løypa.

— Treneren min, Stephan Plätzer, kommer til å stå på drikkestasjonen og gi meg råd og vink. Han er den eneste jeg kan forholde meg til på den måten under løpet, forteller Tysse.

På 50-kilometeren blir det enda mer trykk rundt ham, for da kommer hele familien til Beijing.

— De kan ikke hjelpe stort annet enn med heiarop, men det gir meg en enorm trygghet og motivasjon å vite at de er der, sier det norske kappganghåpet.

- Har du drømt om at du står på seierspallen?

— Jeg har vel ikke akkurat drømt om det, men jeg har hatt det i tankene mange ganger. Det ville vært veldig moro, og det er jo noe alle håper på, sier Erik Tysse som er norsk medaljekandidat lørdag.

GÅR FOR MEDALJE: Erik Tysse fra Søfteland er klar til å kjempe om medalje på 20 kilometer kappgang. FOTO: SCANPIX
VANT NM: Her er han sammen med søsteren Kjersti Tysse Plätzer under NM i Trondheim i juli. Begge vant. FOTO: SCANPIX