SUNDT: «Hygoform ý service fra hjertet» står det på håndtørkeren hos Sundt. Fem kroner for å komme inn. Rent gulv, full såpedispenser og en vifte med trøkk. Du kan holde hendene langt nede uten at den stopper, luften er varm og god og en grå dings kan snues slik at du får luften i ansiktet. Kanskje må du tørke håret på en skikkelig regnværsdag? Sundt er stedet.

JERNBANESTASJONEN: Dispenseren henger og slenger uten lokk. Som erstatning står en gedigen, rosa såpebeholder på vasken, med åpning så stor at du må grise. Pinglete håndtørker. Hendene må helt oppunder for at den lunkne luften ikke skal stoppe. Bak i køen kom en dame med koffert, hun hadde problemer med å få plass til bagasje og seg selv samtidig på toalettet. Har du muligheten, bruk femmeren et annet sted.

BERGEN STORSENTER: Toaletter på tre steder, vi valgte andre etasje. Fem kroner. Håndtørkeren henger for langt oppe på veggen, slik at vannet begynner å renne nedover armene før du får tørket hendene. Dessuten er den svak og irriterende, og du må holde hendene helt opptil for at den skal virke. Tørk deg like gjerne på buksen. Full såpedispenser, ikke papirholder. Ellers rent og lyst.

TORGET: Rent og pent, rundens positive overraskelse. Her får du såpe, papir og gode håndtørkere i to varianter ý med og uten startknapp. Fryser du på hendene, gir den ene veeeldig varm luft. Myntautomat ved hver bås, fem kroner.

HOVEDBIBLIOTEKET: Gratis, rent og god plass. Ingen håndtørker. En av to papirholdere ved vasken er tomme, begge såpedispenserne fulle og bosspannet overfylt. God plass, barnevogntrillende får sikkert plass til vognen inne i båsen.

KLØVERHUSET: Vi putter på fem kroner, vrir om ýog døren går ikke opp. Fyren i kafeen låser opp med et smil. Viften er nesten litt for langt oppe på veggen, men har passe trykk. Fint for folk med vått hår, forresten. Rent, masse såpe, myke, vårgrønne papirhåndklær.

GALLERIET: Stort speil for dem som liker det. Tøffe dispensere, deilig såpe. Ikke papir. Litt lite futt i håndtørkeren, men den stopper i hvert fall ikke dersom hendene kommer for langt fra. Gratis å vaske hender, men fem kroner for å komme inn til et toalett.

KONSERTPALEET: Rundens eneste kran som ikke trenger berøring for at vannet skal komme ut. Gratis, ingen håndtørker, mykt papir, rent gulv og stilig inventar i stål. Guttenes toalett er finere holdt enn jentenes. I det rosa rommet er bildetapetet revet i stykker. Fy! Pluss for eget handikaptoalett.

Konklusjon: Så ren på hendene har vi ikke vært på lenge. Det var faktisk såpe alle steder, men dispenseren på kinoen er litt knotete å bruke. Jernbanestasjonen er taperen. Viften på Sundt en klar vinner. Kun to av åtte toaletter er gratis, og begge disse har alt du trenger. Vi siterer østlendingen vi møtte ved en vask: ý Her kommer jeg langveisfra og må betale for å gå på do. Sånn er det ikke på sentrene hjemme, dette må være et bergensfenomen.

Har du forslag til ukens test? Tips oss på bt.no

I VINDEN: Veggviften på Sundt kan brukes til både hånd- og hårtørking. Praktisk på en regnværsdag. Vi har testet håndvaskforholdene på åtte av byens offentlige toaletter.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ