ANNE-GRETHE DAHL

Som alltid når vi kontakter byens parksjef Sissel Lerum, er hun på farten. I går, for eksempel, skulle hun av gårde for å fortelle en bråte kommunale ledere hvorledes de skal beholde gløden i jobben sin. Derfor avtalte vi å møtes på morgenkvisten, som dagens første avtale.

— Puh! Jeg sykler til jobben så sant anledningen byr seg. Det går greit nå som jeg har flyttet til Landås, sier hun og legger fra seg en bunke datautskrifter. To-timers-foredraget hun skal holde litt senere på dagen.

Må tåle voldsomt press

Den lille energibunten setter seg. Vrir seg litt i sjefsstolen. Liker slett ikke fokus på egen person.

— Hvem er vel interessert i å vite hva jeg spiser til middag? Nei, da er det mye kjekkere å snakke fag, sier hun og lener seg ivrig fremover den store og fremdeles nokså tomme kontorpulten sin.

Det er som å trykke på en knapp. Ordene kommer trillende som duggperler på en vårgrønn gren. Engasjementet er tydelig og stort.

— Som kommunal leder må man alltid være rustet til et voldsomt press utenfra. God dokumentasjon, god målstyring og ikke minst høy faglighet er en forutsetning for å bevare det totale engasjementet. Man er nødt til å ha fokus på det man får til, kunne vise at man har evnen til å lede og vise at man er glad i fagfeltet sitt og i menneskene rundt seg. Ellers blir det vanskelig, sier hun bestemt.

Fullt opp i fritiden

Jo da, Sissel Lerum er en aktiv dame. Og ikke bare i arbeidstiden. På fritiden trimmer hun jevnlig i treningsstudio. Hun er lykkelig skilt og mor til tvillingene Elin og Sigurd (26) og Frode (21), alle utflyttet. Hun er medlem i flere lag og organisasjoner, blant annet Rotary og Raftohusets Venner. Og hun er et utpreget friluftsliv- og fjellsportsmenneske, med brekurs og røtter i nordfylket.

— Min far var fylkesgartner i Fjordane, og jeg er født på Sandane. Men vi flyttet til Bergen da jeg gikk i 6. klasse. Til Paradis og det som den gang het Storetvedt skole. Mine foreldre var både Venstre-folk og målfolk og ville jeg skulle ha nynorsk på skolen - det var noe av det verste rektor hadde hørt! Og jeg la ganske raskt om dialekten, så nå har jeg egentlig to! smiler hun fornøyd.

«Grønnsaksposten»

Unge Lerum fikk også ganske raskt et forhold til de bergenske parker. Hun hadde praksis i Bergens parkvesen før hun gikk på gartnerskole - «for å unngå landbruksskole; jeg var ikke interessert i korn og poteter.» I 1976 gikk hun ut fra Norges Landsbrukshøgskole på Ås som sivilagronom og cand.hort.

Sissel Lerum har vært konsulent i Det norske hageselskap med engasjement i parselldyrking fra Landbruksdepartementet, vært tilknyttet Universitetet i Bergen og Det Norske Arboretet som vitenskapelig assistent og amanuensis, og hun har ledet Brynes planteskoler, avdeling Fantoft. Det er også blitt tid til noen publikasjoner og til å ta noen fag ved universitetet og Norges Handelshøyskole.

— Og så har jeg vært programleder for et hageprogram på NRK. Og gitt ut avisen «Grønnsaksposten». Da var jeg 27 år gammel, forteller parksjefen og ser ut vinduet. Smilet ligger ikke langt unna.

Internasjonalt arbeid

Det er tydelig at byens grønne dame trives godt i jobben sin.

— Jeg er svak for bergensernes latinske engasjement, og liker veldig godt å jobbe her i Bergen. Men det er også kjekt at jeg som Norges representant i International Assosiation of Park & Recreation Administration (IFPRA) har fått muligheten til å jobbe internasjonalt. Til nå har jeg deltatt på verdenskongresser i Australia, Afrika og Japan. Dette bringer Bergen på verdenskartet, forklarer hun.

Aller best trives hun likevel i kårhuset på Sørheim i Lusterfjorden.

— Mitt livs paradis. Men det hører til privatlivet, smiler hun lurt.

Navn: Sissel Lerum

Alder: 53

Yrke: Parksjef i Bergen kommune

Aktuell med: morgendagens nyåpning av Festplassen.