I en bygning i Botanisk hage på Nygårdshøyden står en stor dampende kjele. På bordet ligger en gaupe som ble tatt ut av frysen i går, skriver På Høyden.

— Det er en liten unge som ble funnet død i Stjørdal, sier Johnny Magnussen, før han tar på seg gummihanskene og gjør seg klar til å tilberede dyret.

Til museets samlinger Situasjonen er kanskje ikke fullt så makaber som den høres ut. Kattedyret skal i kokeren for å få kjøttet til å løsne fra knoklene, før de innlemmes i de naturhistoriske samlingene til Bergen Museum. Gaupeskrotten er sendt til preparant Johnny Magnussen fra Norsk Institutt for Naturforskning.

Han går resolutt til verks med kniv på kadaveret. Skinnet og mest mulig av kjøttet skal vekk før gaupen går i den digre storkjøkkengryten. Hodet får plass i en egen kjele, ellers kan det lett gå i stykker.

— Jeg skjærer av mest mulig kjøtt, sånn at det blir mindre å koke. Og skinnet skal forhåpentligvis bli et flott gaupeskinn, sier han.

Koketiden for en liten gaupeunge er omtrent en arbeidsdag. Alt kjøtt og annet vev må fjernes fra knoklene før de får plass i samlingene.

Duer som selskap

På en hylle sitter to levende duer og kikker ned på Magnussen, som er glad for selskapet.

Jo Hjelle

— Det er fint med de duene. Jeg har hatt duer her inne i flere år. Det er greit å se litt liv her også, sier han med et smil.

Preparanten har drevet med det noe spesielle arbeidet i 30 år, og på loftet i de naturhistoriske samlinger står kasse på kasse med dyreskjeletter og venter på fremtidige forskere.

Og aller mest stas er det når Magnussen får inn et ulvekadaver til preparering.

— Vi får ikke så mye ulv inn, så det er klart det blir fantastisk, sier han.

Jo Hjelle