Slik synges det for Handel, Haandværk og Industri når medlemmene i Bergen Næringsråd samles til årsmiddag.

Den tradisjonsrike middagen holdes i så tradisjonelle former som bare en middag i Bergen kan. I går kveld kunne festmiddagen gå av stabelen for 158. gang.

Stedet var selvsagt Grand selskapslokaler i Bergen Industri og Håndverksforenings eget hus. Sølvet og kandelaberet som festbordet var dekket med, var så verdifullt at en spesialbestilt vekter måtte være til stede og passe på.

Som den gang

Sangene, skålene, talene, ja, til og med menyen var akkurat den samme som under middagen den 14. november i 1846 da foreningen ble stiftet.

Siden har medlemmene møttes på samme kveld hvert eneste år, spist, drukket og hygget seg sammen.

Antrekket er også like obligatorisk i 2003 som det var i 1846. Full galla, som betyr at det er tillatt med smoking, men helst kjole og hvitt for herrene og lang aftenkjole for damene.

Observante tilskuere kunne i år likevel registrere to mørke dresser. De to diskret plasserte livvaktene til kveldens taler for Bergen, kommunalminister Erna Solberg, kan tillate seg å følge en litt mer uformell kleskodeks når de er på jobb.

— Du finner ikke stiligere middagsbord i det ganske land, skrøt en stolt Helge Dyrnes, da BT fikk smugtitte på festbordet før dørene til festsalen ble åpnet.

- Simpel arbeidsmiddag

— Norges Banks årsmiddag blir bare som en simpel arbeidsmiddag å regne sammenliknet med dette. Der kan vi komme i et hvilke som helst slaskete antrekk, hvisket en gjest oss i øret mens det ble ventet over champagnen. Han har erfaring fra begge steder, men vil sikkert helst være anonym

Blant gjestene var de fleste som teller i næringslivet og i politikken i Bergen.

I døren sto Nordea-direktør Egil Hermann Sjursen og Dahle-direktør Olav Munch og ønsket velkommen.

Erna Solberg representerte regjeringen. Victor Norman var selvsagt også invitert, men hadde meldt forfall.

Forfall fra Stortinget

Litt forfall må det også ha vært fra Hordalandsbenken på Stortinget. I farten skimtet vi bare Høyres Øyvind Halleraker og KrFs Ingmar Ljones derfra. De andre måtte være i hovedstaden og snekre på budsjettet, ble det sagt.

Men hele byrådet var på plass. Ved bordet satt det også minst to eks-ordførere og en nåværende ordfører. «Nyordfører» Herman Friele fikk for øvrig æren av å holde Kongens tale.

Helse Bergen-direktør Anne Kverneland Bogsnes hadde tatt fri fra den begredelige sykehusøkonomien, og sjefredaktør Einar Hålien var sistemann på plass blant de påmeldte gjester, som hver seg måtte betale kroner 1125 for kuverten.

For denne prisen fikk de spise aspargeskremsuppe med couvertbrød, posjert flyndrefilet med sauce hollandaise, lammesadel jardiniere, drikke fire ulike viner og kaffe avec.

Fremtiden

Den store årsmiddagen satte punktum for en dag hvor fremtiden sto på dagsordenen for deltakerne. På næringsrådets konferanse Bergen 2000+, fikk de blant annet høre Ole Berrefjord gi smakebiter fra det store scenarieprosjektet han står midt oppe i. Navnet er Bergen 2020 og målet er å skape en «fundert spekulasjon» om byens fremtid.

FIFFEN SAMLET: To veteraner i politikken og næringslivet i Bergen i middag sammen. Direktør på Sabben, Jan A. Søyland (t.v.) og tidligere ordfører og tidligere direktør på Christian Michelsens Institutt, Henrik J Lisæth.<p/>FOTO: KNUT STRAND